Hızlanmada Kesiklik Motorda İsteksizlik ve Çekişin Düşmesi Sebepleri

Özellikle gaz pedalına basıldığında ve motordan güç talep edildiğinde, hızlanma sırasında motorun tepki vermemesi, tereddütte kalması, hızlanmada kesintinin yaşanması, yeterince gücün elde edilememesi şeklinde ortaya çıkan durumdur. Bu arızanın teşhisi için öncelikle Diyagnostik Tekniği adımları uygulanmalıdır. Daha sonra olası sebepler tek tek incelenir ve arızanın sebebi netleştirilir. Arızalı parça-donanım tespit edildiğinde gerekli onarım ve değişim işlemleri yapılır. 
*Turbo motorlu araçlarda turbo arızası, turbo hortumunun çıkması-delinmesi kaçak yapması.
*Buji arızası, yanlış buji seçimi, buji tırnak aralığının yanlış-ayarsız olması.
*Buji kablosu arızası. Ateşleme bobini arızası. Ateşleme zamanlamasının veya avansının bozuk olması (eski klasik ateşlemeli motorlarda).
*Motorda tekleme arızasının var olması, bunun sebebi buji, ateşleme bobini veya buji kablosu olabilir.
*Motorun hava emiş sisteminde vakum kaçağı olması. Bu durum, motora MAF sensörünün hesaplamadığı ve başka yerlerden havanın girmesi sorunudur.
*Vakum kaçağı: Karter havalandırma sistemi (PCV) arızası. PCV valfi arızası veya hortumlarda delik-yırtık-çatlak-gevşeklik.
*MAP sensörünün arızalı olması.
*Enjektörlerin tıkalı olması. (Temizlenmeli)
*EGR sistemi arızası. EGR valfinin sürekli açık konumda sıkışıp kalması.
*Gaz kelebeği arızası. Kelebek boğazının yağ-kir-kurumla kaplanması. (Temizlenmeli ve kirlilik sebebi ortadan kaldırılmalı)
*Fren servosu (westinghouse) arızası, emme manifolduna giden hortumun delik-yırtık-çatlak-gevşek olması, çek valfin bozuk olması.
*MAF sensörüyle gaz kelebeği arasındaki hava hortumunda çatlak-delik (vakum kaçağı).
*Yakıt hortumlarında tıkanıklık.
*Hava emiş sisteminde tıkanıklık, hava filtresinin kirli-tıkalı olması.
*Motorda kompresyon kaçağı olması. (kompresyon testi önerilir).
*Motorun hararet yapmış olması. Silindir kapak contasının yanmış-arızalı olması.

Yorumlar

  1. Ariza lambası yandi ve çekiş gücü düştü. Dizel 1.5 dci. Otobanda 80i gecemedim. Arıza issigjn pcden söndürdük ve duzeldi. Enjeksiyon arızası diyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araç eger enjeksiyon arızası diyorsa ilk öncelik turbonun hortum larına bakılması lazım oda araçta enjeksiyon aızasıverir çoğunluk turbo hortumlarından çıkar

      Sil
    2. Merhaba 2 aydır sanayide gitmediğim yer kalmadı. Kimsenin sizin anlattığınız bilgilerden haberi yok. Harcadığım paralar zaman sıkıldım artık. Araçta satılmıyor bu haldeyken. Sizden ricam İstanbul anadolu yakasında hangi ustaya gidebilirim önerebileceğiniz bir yer var mı yada siz bakıyor musunuz

      Sil

Yorum Gönder