OHC Motor Nedir? Üstten Eksantrikli Motor Yapısı ve Özellikleri


Üstten eksantrikli (OHC: Over Head Camshaft) motorlarda, hem eksantrik mili hem de supaplar silindir kapağında bulunur. Silindir kapağında bulunan eksantrik (kam) mili bir tane (SOHC) olabileceği gibi, iki tane (DOHC) de olabilir. İçten yanmalı motorların eski nesillerinde ve günümüz dahil iş makinası ve traktör motorlarında alttan eksantrikli motorlar kullanılmıştır, bu motorlarda eksantrik mili motor bloğunun içinde ve krank milinin yanındadır. OHC üstten eksantrikli motorlardaysa eksantrik mili sindir kapağına yerleştirilmiştir, krank mili ile bağlantı için triger kayışı veya zamanlama zinciri kullanılmıştır.

Eksantrik milinin silindir kapağında konumlandırılması, supapların daha iyi kumanda edilmesini, daha çok supap sayısının kolayca kullanılmasını, itici çubuğun kullanımının ortadan kaldırılmasını sağlamıştır. Supaplar direkt olarak ve supap zamanlamaları çok hassas ayarlanmış şekilde çalıştırılabilir. Motor daha yüksek devirleri çevirebilir.  Buji ve enjektörlerin konumları daha iyi ayarlanmıştır. Emme ve egzoz manifoldları motorun aynı tarafında değil, karşılıklı iki yanına konumlandırılmıştır, böylece aşırı motor ısınması, vuruntulu çalışma ve emilen havanın aşırı ısınması önlenmiştir. Bununla birlikte silindir kapakları daha karmaşık halde gelmiştir.
 
Eksantrik milinin silindir kapağına taşınması, supap sistemi ve silindire hava emişin iyileştirilmesinde devrimsel teknolojilerin geliştirilmesinin yolunu açmıştır. Tork ve güç artışı, volümetrik verimin artması ve yakıt tüketiminin iyileştirilmesi sağlanmıştır.
Üstten eksantrikli motorlarla birlikte, sadece DOHC üstten çift eksantrikli motorlarda değişken supap zamanlaması teknolojisini kullanmak mümkün olmuştur. (VVT-i, Vanos)
Üstten eksantrikli motorlarda, ister SOHC ister DOHC olsun; değişken supap açıklığı (değişken supap kaldırma sistemi; VVTL-i, Valvematic, Valvetronic, i-VTEC) sistemlerinin kullanımı mümkün olmuştur. Örneğin honda civic sohc i-vtec motor) ve honda jazz dohc i-vtec motor.
Üstten eksantrikli (OHC) motorlar iki çeşide ayrılır:

İlgili konu (Bkz: Alttan Eksantrikli Motorlar)
Ana konu (Bkz: Supap Sistemi)

Yorumlar