Benzin Pompası Nedir? Benzin Pompası Arıza Belirtileri

Yakıt Benzin Pompası Nedir Nasıl Çalışır?
Günümüzde elektrikli yakıt pompaları hem benzinli hem dizel araçların yakıt depolarında bulunarak, motora yakıt beslemesi yapmaktadır. Elektrikli yakıt pompaları, kontak açıldığı andan itibaren birkaç saniye çalışır ve durur, böylece motor çalıştırılmadan önce yakıt sisteminde bir ön yakıt basıncı oluştururlar. Motor çalıştıktan itibaren sürekli çalışmaya devam ederler.

Benzin Pompası Arıza Belirtileri Nelerdir? (Benzin pompası arızası nasıl anlaşılır)
Benzin pompası arızalanırsa ne olur sorusunun cevabı, pompa tamamen durmuşsa , yakıt motora gönderilemeyeceğinden, motor stop eder bir daha çalışmaz. Pompa tamamen bozulmamışsa yani tıkanma vb sebeplerle basma miktarı azalmışsa, bu durumda motor tekleme, gaz yememe, yüksek hızlara çıkamama gibi belirtileri olacaktır. 
Marşa bastınız, motor marş alıyor ama çalışmıyor, bunun iki temel sebebi vardır; ya ateşleme yapmıyor, ya da benzin gelmiyor. Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını, sessiz bir ortamda kontağı açarak ve dinleyerek anlayabilirsiniz, aracın arkasından uğultu şeklinde kısa süreli bir ses gelmeli. En kolay yöntem budur.
Yeni nesil araçlarda, yakıt basıncı sürekli ölçüldüğünden, ve diyagnostikte benzin pompası çalışma testi yapılabildiğinden, benzin pompası arızası kolaylıkla belirlenebilir.
Benzin pompasının çalışmama sebebi, sigortanın atması, rölenin bozulması, bağlantı kabloları ve soketlerdeki kopma-gevşeme-temassızlık olabilir. Benzin pompasını değiştirmeden önce, sorunun tam olarak ne olduğu belirlenmelidir.



Benzin pompası neden arıza yapar neden yanar? (Yakıt pompası arıza sebepleri)
Benzin pompasının bozulma sebebi genelde kirliktir. Eğer benzin deposunda toz-pas-tortu-katı parçacıklar gibi kirler varsa, bu kirler benzin pompasını bozabilir, benzin pompasının filtresini tıkayabilir ve pompanın yanmasına sebep olabilir. Bu sebeple, yakıt deposunu temiz tutmak, kaliteli yakıt almak önemlidir.
Bir diğer yakıt pompası arıza sebebiyse, aracı çok az benzinle kullanmaktır. Bu genelde lpg’li araç sahiplerinin başına gelir. Araç lpg’de çalışsa bile, motor çalıştığı sürece, yakıt pompası da sürekli çalışır. Depodaki benzin seviyesi çok az olduğunda, benzin pompasının soğuması ve yağlanması zorlaşır, bu durumda aşırı ısınarak arıza yapar. Bunu önlemek için, depoda her zaman 1/4  çeyrek depodan az olmayacak şekilde benzin bulundurmak uygun olacaktır.

Elektrikli yakıt pompalarının görevi nedir?
*Çok noktalı enjeksiyonlu benzinli araçlarda (MPI) (benzin, emme supapının arkasına püskürtülür), depodaki yakıtı yaklaşık 5 bar civarı bir basınçla enjektörlere basar.
* Direkt enjeksiyonlu benzinli motorlarda  (GDI) (benzin, direkt yanma odasına püskürtülür), depodaki yakıtı motorda bulunan bir yüksek basınç pompasına basar. Bu sistemde elektrikli yakıt pompası bir “ön besleme pompası” görevi görür. Basınç yaklaşık 3-5 bar civarındadır.
*Dizel araçlarda kullanılan elektrikli yakıt pompası da yine, depodan çektiği mazotu, dizel motorun common rail yüksek basınç pompasına gönderir, burada da bir besleme pompası görevi görür.

Yeni nesil elektrikli yakıt pompaları, motorun ihtiyaç duyduğu yakıt miktarına göre ayarlanabilir. Pompanın çalışma hızı, motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından değiştirilebilir.
Elektrikli yakıt pompaları, yakıt deposunun içinde bulunur. Yakıt pompasının depo içinde olması sayesinde, pompa sesi önlenmiş olur, pompanın soğutulması ve yağlanması yakıt tarafından gerçekleştirilir. Aracı yakıt deposunda çeyrek depodan az benzinle sürekli kullanmak,   pompa yeterince yağlanıp soğuyamadığı için, ömrünün kısaltacaktır. Arıza yapma riskini yükseltecektir.
Elektrikli yakıt pompasının emiş hattı girişinde, depodaki pas, kir  vb. parçacıkların engellenmesi için bir filtre bulunur.
Eski karbüratörlü araçlarda, elektrikli benzin pompası bulunmaz, bu araçlarda benzin otomatiği dediğimiz diyaframlı tip bir benzin pompası vardır. Bu benzin otomatiği motorda bulunur ve hareketini mekanik olarak eksantrik milinden alarak çalışır. 90’lı yıllardan öncesine ait bir sistem. (Karbüratörlü motorlardaki benzin otomatiği için (Bkz: Mekanik Benzin Pompası))

Elektrikli Yakıt Pompası Çeşitleri Nelerdir?
En yaygın iki çeşidi: 
* Roller cell pump (makaralı pompa silindir hücreli pompa) 
* Türbin tip  (turbine style fuel pump)
Karbüratörlü motorlardaki benzin otomatiği için (Bkz: Mekanik Benzin Pompası))
Ana konu (Bkz: Yakıt Sistemi)

Yorumlar

  1. Meraba. benim 1.4 15 vlf megane 2 var 4 deda benzin pompasi degistirdim serviste hemfe sanayide aracim gec mars alıyordu simdide yeni pompa taktirdim unultu şeklinde ses geliyor arac gene gec marş aliyor zor çalışıyor akü zayif gibi sanki o ses care bulamadık her usta poma diyor her ay pomoa değişiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim benzin basınç regülatörü ne baktir kontrol ettir diyaframın patlaksa benzini enjektörlere kaçırabilir Bu da aracın boğulmasına sebep olur. Map sensörünü de bir kontrol ettir

      Sil
  2. Slm Çok güzel açıklama olmuş. Bir araçda yakıt pompasının sigortası ve rölesi ni en kolay şekilde nasıl buluruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Aracın teknik kitabında bulunur. Ya da kontak açıldığında pompa sesi duyulacaktır, deneme yanılma yaparak sigorta veya röleler çıkarılır, hangisi söküldüğünde pompa sesi gelmiyorsa, o sigorta veya röle pompaya aittir.

      Sil
  3. Mrb iyi geceler Benim aracım sabahları ilk çalıştırma da rolanti çok düşüyor 500 lere kadar inip stop ediyor . Rolanti motoru olduğunu düşündüm orijinal parça ile değiştirdim ama yine olmadı. Motor ısınıp LPG ye geçince düzeliyor aracın çalışması

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      lpg'ye geçince düzeliyorsa, demek ki sorun benzin enjektörleri veya benzin pompasından olabilir.

      Sil
    2. Ustam benim araba 2001 Focus cihia sedan kasa sabahları çalıştırıyor um benzin de geri 5 saniye sonra stop ediyor ama ısınınca benzin de 500 kilometre de yol yapsam sıkıntı yok sadece sabahları yapıyor bunu

      Sil
  4. Merhaba,motoru stop edince benzin deposndan garç diye bi ses geliyo,kısa mesafede yapmıyo,bikaç km gidince stop tan hemen snra yapiyo.motor çalisrken lpg den benzine alincada yapiyo

    YanıtlaSil
  5. Merhaba aracim marşa basınca marş alıyor ama çalışmıyor neden olabilir

    YanıtlaSil
  6. Merhaba. Bende 2003 model 1.6 albea var. Benzin deposunu değiştikten sonra belli aralıklarla depoda gümleme sesi geliyor.(Bagajdaki bir cismin yuvarlarak sağa sola çarparken çıkardığı ses gibi)Kimisi yakıt pompası arızalı diyor kimisi havalandırma valfi diyor kimiside karbon filtreden dir diyor. Sizce sorun ne olabilir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba benim arac 1.4 kango benzin lı arabam soğuk çalışmıyordu pompa beslemiyor dediler degistirdim enjektor dediler degistirdim yine aynı enjektor 'le r 6 bar basınçla çalışıyor

    YanıtlaSil
  8. Arkadaslar aracim albea sole 1.4 lpg li aracim sabahlari zor calisiyor usta benzin enjeksiyonunda kurum var dedi enjeksiyon temizleyici yakit kullandim gene ayni benzin pompasi benzin filitresi samandira hangisi arizali anlamadim

    YanıtlaSil
  9. Slm aracım 2001 Honda Civic VTEC sabahları benzinde iken gaz yememe tekleme boğulma sorunu oluyor tüpe geçince düzeliyor sorun nedir?

    YanıtlaSil
  10. Ben in aracim volvo s40 1.6 ve 2004 model km 240 bin desabah caluştirdigimda çok gürültülü çalışıyor ..katalizör değişimi yaptım hem gürültülü hemde çekişi iyi değil acaba nedeni var mı?

    YanıtlaSil
  11. Astra 2014 j kasa sıralı sistem lpg li araç bazen geç marj alıyor bazen nerdeyse marjı bırakınca çalisiyor. Sorun Benzin pompasindanmidir acaba?? pompadansa herzaman zor çalışması gerekmez mi bazen yapıyor bazen tek seferde çalışıyor..yardımcı olursanız sevinirim.. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  12. Accent era benzin pompasi değişti soğukken yakıt çekiyor ilk çalışmada daha sonra çekmiyor ve zor çalışıyor arac bir iki saat soğuduktan sonra kontak açınca gene yakıt çekiyor sesi geliyor ve kolay çalışıyor ama tekrar ısınınca hem ses gelmiyor hemde çalışması çok zor oluyor tesekkurler

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar benim 2012 model golf 1.06 benzinli aracım var özellikle motor soğukken marş basıyor ancak üçüncü denemede ateşleme yapıp motor çalışıyor bilgisayara bağladık herhangi bir hata göstermedi sadece zengin yakıt gösteriyor oda önemsiz dediler bunun nedeni ne olabilir acaba

    YanıtlaSil
  14. Iyi aksamlar. 2007 1.3 yaris otomatik arabam. benzin deposunda belirli bir seviyede benzin varken yani 4/3 ü kadar. Araba arada tekleme yapıyor ve ışıklarda rolanti düşüyor bazen istop ediyor. Yarim depo ve altı benzin olunca bu sorun ortadan kalkıyor. Bunun sebebi nedir?

    YanıtlaSil
  15. Slm arabam opel c kasa arabam ısınınca tekleme oluyor benzin pompası olabirmi

    YanıtlaSil
  16. merhabalar
    aracım honda vtec2 otomatik
    sorunum; araç ısınınca silkeleme mevcut hem lpg de hem benzinde
    ve sadece araba dururken yapıyo giderken hiçbirşey yok
    bobinler bujiler yeni subap ayarı yapıldı gaz ayarı yapıldı
    obd cihazına bağladığımızda da herşey normal stabil çıkıyo
    sebebi ne olabilir yardımcı olur musunuz ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder