Soğukta Akü Neden Marş Yapmaz? Akü Donunca Ne Yapmalı?

Soğukta Akü Neden Biter? Soğukta Akü Marş Basmıyor (Soğukta Marş, Akünün Soğukta Çalışması)

Aslında aküler soğukta bitmez. Akü zaten bitik, eskimiş veya düşük şarjlıdır. Ama soğuk havalarda akülerin performansı düşer, motor marş yapmakta zorlanır. Soğukta akünün kapasitesi azalır, marş yapma yeteneği azalır ve marş yapmayabilir. Düşük sıcaklıklarda, sülfürik asidin artan viskozitesi nedeniyle kimyasal işlemler daha az etkilidir. Akünün iç direnci artar. Düşen sıcaklıklar bu nedenle mevcut akü kapasitesinde sabit bir düşüşe yol açar. Bu nedenle akünün kapasitesi çok küçük tasarlanmamalıdır. Aksi takdirde, hava çok soğuk olduğunda, motorun gerekli motor devrinde çalıştırılamaması riski vardır, motor marş yapmayabilir.

Akü Donunca Ne Yapılmalı?

Üreticilerin önerisi; akünün elektroliti donduğunda akü tekrar kullanılamaz ve şarj edilemez şeklindedir. Donmuş akü, durumuna göre kontrol edilip gözlemlenmelidir. Akü oda sıcaklığında bekletilip çözünmesi sağlanır. Akü kutusunda kılcal çatlaklar oluşmuş olabilir, dikkatle gözlem yapılmalıdır. Akü eski haline geldiğinde, elektrolit seviyesi normalse, akü sağlamsa tekrar kullanılabilir. Akü hasar görmüşse kullanılamaz.



Akünün Donması

Donmuş akünün kutusunda kılcal çatlaklar ve sızıntılar oluşabilir. Asit sızıntıları, temas ettiği parçalara zarar verir. Normal şartlarda akü donmaz, akü -50, -70 derece gibi aşırı soğuklarda donabilir. Akü şarj seviyesi azaldıkça, akünün donması daha kolaylaşır. Özellikle düşük şarjlı veya uzun süre beklemiş aküler daha kolay donar, düşük şarjlı veya bitik aküler -10 veya 0 derecede bile donabilir. 

Düşük şarjlı veya eski akülerin donma eğilimi daha fazladır. Aküden akım çekildikçe, akü deşarj olur, akü deşarj oldukça akü içerisindeki su miktarı artar, çünkü deşarj işlemi sırasında sülfürik asit; kurşun dioksit ve kurşun ile reaksiyona girer, bunun sonucunda kurşun sülfat ve su oluşur. Yani akü elektrik verdikçe, elektrolitteki su oranı artar. Elektrolitin yoğunluğu da azalır, zaten bu sebeple akülerde şarj miktarını ölçmek için elemanlardaki elektrolitin yoğunluğundan, şarj durumu belirlenir.

Akü elektrolitinin içindeki su oranı arttıkça, elektrolitin donma sıcaklığı da değişir (yükselir). Tamamen boş bir akü 0 derecede donabilir, bu durumda akü kutusunda çatlaklar oluşabilir.

Diğer konu: (Bkz: Akü Neden Isınır?)

 Üst konu: (Bkz: Akü Arızaları)

(Bkz: Akü Nasıl Şarj Edilir?)

(Bkz: Akü Nerededir? Nasıl Değiştirilir?)

Ana konu (Bkz: Temel Elektrik Bilgisi)

Ana konu: (Bkz: Akü Nedir?) (Bkz: Akü Çalışma Prensibi)

Yorumlar