Multimetre Nedir? Multimetre Kullanımı (Avometre Nedir Nasıl Kullanılır?)

Multimetre, çoklu ölçü aleti demektir; gerilim, akım ve direnç ölçümü başta olmak üzere bir çok elektriksel büyüklük multimetre ile ölçülebilir. 9 voltluk pille çalışır. Multimetrenin diğer adı Avometredir; AVO; A: akım, V:voltaj, O: Ohm (direnç) kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle AVO ortaya çıkar, AVOMETRE ismi de bu büyüklükleri ölçen alet olarak kullanılır. Multimetre ile avometre aynı alettir. Amper, Volatj ve Ohm (direnç) temel ölçümlerinin yanı sıra daha bir çok değer ölçülebilir. Multimetreyle alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) ölçümleri yapılabilir.

Multimetreyle yapılan ölçüm ve kontroller (Multimetreyle Nasıl Ölçüm Yapılır?):
*Sesli konumda kopukluk kontrolü yapmak.
*Diyot konumunda diyot kontrollerini yapmak.
*Kondansatör, transistör kontrolü.
*Sıcaklık ölçümü vb.
  
Multimetrelerde ortada dönerek çalışan büyük bir düğme bulunur, bu düğme çevrilerek “ölçme konumu” seçilir; örneğin direnç, gerilim, akım vb. Düğmenin etrafında ölçüm birimlerinin yanı sıra ölçüm skalaları da bulunur, buradan hassasiyet ayarı yapılır, ölçülecek değerin büyüklüğüne göre, en yakın bir üst değer seçilerek ölçüm yapılır. Bazı multimetrelerde sadece ölçüm birimleri vardır, hassasiyeti  “range” (ölçüm aralığı-hassasiyet) butonuyla ayrıca ayarlanır. Ölçüm uçları (problar) ilgili noktalara tutulur ve ölçüm değeri ekrandan okunur. Multimetre kullanınırken önce kırmızı ölçüm ucu ölçülecek değere göre doğru sokete takılır. Daha sonra konum ayar butonu ölçülecek elektriksel büyüklüğe göre seçilir, örneğin volt, amper, ohm vb. Daha sonra ölçüm büyüklüğüne göre doğru hassasiyet (ölçüm aralığı) ayarlanır ve ölçüm yapılır.
Oto elektrikte, elektromekanikte ve elektronikte arıza bulmak, elemanların ve donanımların çalışma kontrollerini yapmak için multimetre kullanılır. Motorlu araçların sensör, aktör, ecu gibi elektronik sistemlerinde; gerilim, direnç ve akım ölçümleri yapılır. Kısa devre, şasiye kaçak, kısa devre kontrolleri yapılır.
Multimetrelerin analog ve dijital çeşitleri vardır. Multimetre fiyatları düşük kalitelilerde 10 liradan başlar, çok pahalı çeşitleri de bulunur.
Ana konu (Bkz: Temel Elektrik Bilgisi)

Yorumlar