Multimetre İle Akım Ölçme - Amper Nasıl Ölçülür Uygulamalı Anlatım

Multimetre ile 10 amperden daha küçük akım şiddetleri ölçülebilir. Bunun için multimetre A akım (amper) ölçüm konumuna getirilir, kırmızı ölçüm kablosunun soketi, Amper ölçümü için “A” yazan sokete takılır ve ölçüm uçları devreye SERİ olarak  bağlanarak ölçüm yapılır. Bu durumda multimetre bir ampermetre gibi çalışır. Multimetre (avometre) kısa süreli olarak 10 ampere kadar akım şiddetini ölçebilir. Daha yüksek akımları ölçmek için pens ampermetre (kablo üstü ampermetre) kullanılır. Multimetrenin içinde bir sigorta bulunur, eğer multimetreden yüksek akım geçerse bu sigorta atacaktır, tekrar kullanmak için sigortanın değiştirilmesi gerekir. Multimetrede amper ölçümü sırasında yanlış kullanımdan dolayı cihazın bozulması sık görülen bir durumdur, bu sebeple işlem adımlarının doğru yapıldığından, akım şiddetinin çok yüksek olmadığından emin olunmalıdır. Her kullanımdan önce ölçüm uçlarının (problar) doğru soketlere takılı olduğu, ölçüm kademesinin doğru konumda olduğu kontrol edilmelidir. Akım ölçümü sırasında devrede bir alıcı (direnç-ampul vb.) olmalıdır, böylece o alıcının çektiği akım ölçülmüş olur. Akım ölçümünde multimetre direkt olarak güç kaynağına bağlanmamalıdır, bu durumda güç kaynağının kapasitesi kadar yüksek akım cihazdan geçecektir ve cihaza zarar verecektir.
 
Akım şiddeti (amper) bir iletkenden birim zamanda geçen elektrik miktarıdır. Devreden geçen elektrik miktarının ölçülebilmesi için, ampermetre (multimetre) devreye SERİ bağlanır. (Bkz: Seri Bağlantı) Akım ölçümünde multimetre seri bağlandığı için, devre  üzerinde nereye bağlandığının bir  önemi yoktur, istenen yerden devre kesilip bağlanabilir, sonuçta o akım multimetre üzerinden geçecektir. Akım, birim zamanda telden geçen elektron sayısıdır. Daha basit anlatım için evdeki su tesisatı örneği verilebilir, musluktan akan suyun birim zamandaki miktarı (debisi) gibidir, musluk açıldığında akan suyun miktarını ölçmek için, evin su tesisat girişine su saati takılır ve su bu saatin içinden geçirilir. Ampermetrenin devreye seri bağlanması da böyledir, geçen akımın miktarını ölçmek için elektriği ampermetrenin içinden geçirmek lazım, bunun için kablo hattı kesilip (soketleri ayrılıp) araya ampermetre bağlanır, tıpkı su tesisatının kesilip araya su saatinin bağlanması gibi. Ampermetre devreye seri bağlandığında elektrik akımı sırasında akan elektronların tümü ampermetre üzerinden geçer, basit bir seri devrede akım şiddeti devrenin her yerinde aynıdır, çünkü elektronlar ne eksilebilir ne de artabilir, hepsi tek hat üzerinde hareket eder. 

Gerilim ve direnç bilindiğinde, ohm kanunu uygulanarak akım şiddeti hesaplanabilir. V= I . R 12= I . 2 ==> I= 6 amper 
Multimetreyle (avometreyle) akım ölçümü uygulamaları (Akım Ölçümü Resimli-Videolu Anlatım)

  

Multimetreyle akım ve gerilimin ölçülmesi. Buradaki seri devredeki direnç bir potansiyometre ile değiştiriliyor, toplam direnç azaldıkça akım şiddeti artıyor, direnç arttıkça akım azalıyor.

Multimetre ile akım ölçümü örnek uygulama video:
Seri bağlı devrede multimetreyle akım ve gerilim ölçümü uygulama örnek videosu. Seri  devrede akımın dirence bağlı olarak değişimi.
 

Paralel devrede multimetreyle akım ölçümünün yapılışı:
  
Temel konu (Bkz: Akım Şiddeti-Amper Nedir?)
Ana konu (Bkz: Temel Elektrik Bilgisi)

Yorumlar