Biyel Kolu Nedir Ne İşe Yarar? Biyel Kolunun Parçaları Kısımları Yapısı ve Özellikleri

Biyel Kolunun Görevi (Piston Kolunun Görevi)

Biyel kolları, pistonun alt –iç kısmına,  pim yuvasıyla bağlanmıştır. Biyel kolu, piston ve krank milini birbirine bağlar ve bir itme çubuğu gibi çalışır. Biyel kolunun görevi , pistonun doğrusal (düz) hareketini krank milinin dönme hareketine dönüştürmektir. Çalışırken, sürekli değişen çekme ve itme kuvvetlerine ve bunlarla beraber sürtünme ve yanma nedeniyle termal gerilimlere maruz kalırlar.

Biyel Kolunun Yapısı

Biyel kolu gövdesi (kol kısm) merkezi elemandır. Bu genellikle çift T şeklinde üretilmiştir.

Biyel kolunun üst ucu pistona bağlanan  kısmıdır, bu üst kısma biyel ayağı denir. Biyel kolunun üst kısmındaki küçük göze pim yuvası denir. Pim yuvasının içinde burç bulunur, burcun içine de piston pimi geçer.

biyel kolu 


Biyel kolunun krank miline bağlanan kısmına biyel başı denir. Biyel kolunun alt ucunda, iki yanında bağlantı cıvataları  bulunan  yatak yuvası bulunur. Yatak yuvası iki yarım parçadan oluşur. Biyel kolu, krank miline yatak yuvasıyla bağlanır. Yatak yuvasının içinde piston kol yatakları (2 adet) bulunur. Kol yataklarının içindeyse kol muyluları bulunur. Kol muyluları, kol yatakları içinde çalışır.

Pim yuvasındaki burç içerisinde çalışan piston pimi motor yağlama sistemiyle yağlanır. Biyel kolunun içinde boydan boya yağ kanalı vardır. Yağ pompasından gönderilen basınçlı yağ, krank milindeki yağ kanallarından geçerek, kol muylusundaki yağ deliğine gelir, dönüş sırasında bu delik, biyel kolundaki yağ deliğiyle her karşılaştığında biyel kolunun içindeki kanala yağ gönderir, bu yağ yukarıdaki pim yuvasında piston pimini yağlar.

Bazı biyel kollarında, biyel başında (omuz kısmında) yağ püskürtme deliği bulunur, bu delikten silindir yüzeyine yağ püskürtülür. Bu yağ püskürtme işlemi, piston ÜÖN’ye çıktığında, kol muylusundaki delikle, biyel başı yağ deliği karşılaştığında gerçekleşir.

Biyel başı ve biyel başının karşılığı olan biyel kepleri numaralandırılmıştır, sökülüp takılırken numaralarına göre doğru şekilde takılmalıdır. Yine yatakların yerleri de değiştirilmemelidir. Motorun dengeli ve titreşimsiz çalışması için bu gereklidir. Piston ve biyellerin sıra numaraları, pistonun yönü (ok- çentik varsa motorun ön kısmına bakmalı) dikkat edilmelidir.

(Bkz: Krank Mili), (Bkz: Piston)

(Bkz: Motor Bloğu)

(Bkz: Silindir)

Üst konu: (Bkz: Temel Motor Parçaları)

Yorumlar