Akü Elektrolit Seviyesi Nasıl Kontrol Edilir? Akü Neden Su Eksiltir? Nasıl Saf Su Eklenir?

Akü Elektrolit Seviyesi Nasıl Kontrol Edilir? Akü Neden Su Eksiltir? Nasıl Saf Su Eklenir?

Akü elektrolit seviyesi plakaların neresinde olmalıdır?

Akü elektrolit seviyesi plakaların 1 veya 1,5 cm üzerinde olmalıdır. Plakalar suyun içinden çıkmamış olmalıdır. Yeni nesil akülerin kutusunda max-min işaretleri olabilir, burada seviye iki çizgi arasında olmalıdır.

Akü Neden Su Eksiltir?

Akünün sürekli su eksiltmesinin sebebi; akünün fazla şarj olduğu veya akünün arızalı olduğu anlamına gelir. Akünün ısınması veya bulunduğu ortamın çok sıcak olması da su (elektrolit) eksiltmesine sebep olur. Aküden çok fazla akım çekilmesi de su eksiltmeye sebep olur.

Aküye Neden-Nasıl Saf Su Konur?

Akü su eksiltmişse, parçacılardan kutuyla satılan saf su alınarak akü eleman kapaklarından saf su yavaş ve dikkatli bir şekilde eklenir. Çeşme suyu kullanılmaz, çeşme suyunda çok fazla kireç ve mineral madde vardır, bunlar akü elektrolitinin yapısını bozar, saf su kireçten ve diğer minerallerden arındırılmıştır. Saf su içilmez

Elektrolit Seviyesinin Ölçümü ve Kontrolü

Aküdeki doğru asit (elektrolit) seviyesi, akünün sağlamlığı ve çalışma kapasitesi bakımından çok önemli bir  faktördür.

Asit seviyesi çok düşükse, kurşun plakalar elektrolit sıvının üst kısmında kalır, elektrolit seviyesi kurşun plakaların altına inmiştir. Bu kısımdaki plakalarda korozyon meydana gelir. Böyle akülerde akü arızaları ve akü patlamaları görülebilir.

Aküde şarj ve aşırı deşarj işlemleri sırasında gaz çıkışı gerçekleşebilir, gaz çıkışı fazla olursa akü suyunun azalmasına sebep olur çünkü çıkan gaz, akü suyunu meydana getiren (H2O) hidrojen ve oksijen gazlarının çıkışı demektir, bu sırada aküdeki sülfürik asit eksilmez, olduğu gibi kalır

Akü şarj edilirken şarj voltajı 14,4 volt ve daha fazla olursa, daha fazla elektroliz işlemi gerçekleşir ve bunun sonucunda daha fazla oksijen ve hidrojen gazı açığa çıkarak, akünün su seviyesi daha fazla azalır. Aküdeki suyun hidrojen ve oksijene ayrışması işlemi, sıcaklığa büyük oranda bağlıdır. Sıcaklığın her 10 derece artışında, reaksiyon hızı iki katına çıkar. Bu durum aküdeki elektrolit seviyesinin azalmasına sebep olur, elektrolitteki saf su miktarı azaldıkça, elektrolitteki asit oranı (yoğunluğu) artar, bu durum ise akünün ömrünün kısalmasına ve performansının düşmesine yol açar.

Aküdeki asit seviyesi düştüğünde, kıvılcım oluşma olasılığı sebebiyle patlama riski vardır.

Bu nedenle bakım gerektirmeyen akülerde elektrolit seviyesi düştüğünde, akünün yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Klasik sulu düşük bakımlı akülerde ise, saf su ilave edilerek elektrolit seviyesi tamamlanır.

Aküdeki elektrolitin seviyesi nasıl kontrol edilir?

*Aküde seviye/şarj gösterge deliği varsa buraya bakılır, sarı renkliyse elektrolit seviyesi düşüktür.

*Klasik akü ise, eleman kapakları sökülerek elektrolit seviyesi gözlemlenir. Elektrolit seviyesi, plakalarda 1 veya 1,5 cm yukarı  olmalıdır.

*Şeffaf kutulu akülerde kutu üzerine max – min çizgisi bulunabilir, buradaki seviye max-min arasında olmalıdır. Bu çizgileri görmek için el feneriyle dikkatli bakmak gerekebilir. Çizgiler yoksa, akü kutusuna el feneri ışığı tutularak içindeki elektrolitin seviyesi gözlemlenebilir (akü kutusu şeffaf veya kısmen şeffafsa).

*Aküde (genelde 6 eleman (odacık) vardır), her eleman odasında elektrolit seviyesinin eşit olduğuna dikkat edilmelidir. Elemanlar arasında elektrolit seviyesinde 1 cm’den fazla farklar varsa, bu aküde arıza olduğunu gösterir.

*Klasik akülerde elektrolit seviyesi azalmışsa, saf su eklenir. Bakım gerektirmeyenakülerde elektrolit seviyesi azalmışsa akünün değiştirilmesi önerilir.

Not: Agm akülerde elektrolit seviye göstergesi yoktur, akü kutuları genelde koyu renk-siyahtır, bunların elektrolit seviyesi kontrol edilemez.

*Bakım gerektirmeyen ve elektrolit seviye gösterge gözü olan akülerde, açık yeşil veya sarı renk görülüyorsa, patlama riskinden dolayı; bu akü şarj edilmez, bu araçta takviye kablosuyla marş yapılmaz, akü yenilenmelidir. Seviye gösterge gözündeki renk anlamları için, akü etiketindeki açıklamalara bakınız.

 

Akü şarj-elektrolit gösterge gözünün anlamı:

Bu göstergenin asıl işlevi elektrolit seviyesini göstermektir, şarj durumu hakkında kesin doğru bilgi vermeyebilir.

Yeşil: Akü iyi durumda, şarj durumu iyi.

Siyah: Şarj durumu kötü, şarj edilmeli.

Sarı-Beyaz: Elektrolit seviyesi düşük, saf su ekleyin. (Bakım gerektirmeyen akü ise, aküyü değiştirin)

(Bkz: Araç Neden Marş Yapmaz?)

Ana konu (Bkz: Akü)

Ana konu (Bkz: Temel Elektrik Bilgisi)

Yorumlar