Bakım Gerektirmeyen Akü Nedir? Bakımsız Akü Ne Demek? Bakım Gerektirmeyen Akü Şarjı, Çeşitleri ve Özellikleri

Bakım Gerektirmeyen  Akü Nedir? Bakımsız Akü Ne Demek? Bakım Gerektirmeyen Akü Şarjı, Çeşitleri ve Özellikleri

Servis bakımı açısından aküler ikiye ayrılır:

*Az bakım gerektiren aküler

*Bakım gerektirmeyen aküler.


Az Bakım Gerektiren Aküler

Bu aküler klasik sulu kurşun asit akülerdir. Akülerin eleman kapakları açılarak saf su ilavesi yapılarak bakımları yapılır. 42 gün sonunda aküdeki toplam saf su tüketimi 16 gram/ah’i geçmiyorsa, buna az bakım gerektiren akü denir. Bu akülerdeki saf su eksiltme miktarı, yeni nesil akülerden biraz daha fazladır. Genellikle daha eski nesil araçlarda kullanılmaktadır.

 

Bakım Gerektirmeyen Aküler (Bakımsız Akü Nedir?)

Akü eleman kapakları açılarak saf su ilavesi yapılmasına gerek olmayan ve bu sebeple eleman kapakları açılmayan araç akülerine “bakım gerektirmeyen” aküler denir.

Bakım gerektirmeyen aküler, araçta bulundukları yere göre çeşitlere ayrılırlar:

*Soğuk konum (aracın bagajı veya koltukların altı)

*Sıcak konum (motor bölmesi (kaputun altı))

 

Soğuk konum (aracın bagajı veya koltukların altı)

Toplam su tüketimi, 42 gün sonra nominal kapasitenin maksimum 6 gram/Ah’ine ulaşıyorsa, bu durumda bakım gerektirmeyen akü, soğuk konumlardan birine yerleştirilebilir.

araç aküsü nerede

Sıcak konum (motor bölmesi (kaputun altı))

Toplam su tüketimi, 42 gün sonra nominal kapasitenin maksimum 3 gram/Ah’ine ulaşıyorsa, bu durumda bakım gerektirmeyen akü, soğuk konumlardan birine yerleştirilebilir.


Yapısı bakımından bakım gerektirmeyen akülere bakıldığında:

*Eleman Kapaklı Bakım Gerektirmeyen Aküler

*Eleman Kapaksız Bakım Gerektirmeyen Aküler


Eleman Kapaklı Bakım Gerektirmeyen Aküler

Bu akülerin üst kısmı düzdür ve elektrolit (şarj) gösterge gözü bulunmaktadır. Akü eleman kapakları bir şeritle kapatılmıştır ve sadece fabrikada ilk dolum için kullanılmıştır. Eleman kapaklarının daha sonradan açılmasına izin verilmez, saf su eklenmez. Eleman kapaklarının üzerindeki şerit sökülmemelidir.

Eleman Kapaksız Bakım Gerektirmeyen Aküler

Bu akülerin üst kısmında (şarj) gösterge gözü bulunmaktadır. Akü eleman kapakları yoktur, bu kısım kapatılmış vaziyettedir, açılmaz. Akünün üst kısmının açılmaya çalışılması akü kutusuna zarar verir.


Bakım Gerektirmeyen Akünün Şarj Edilmesi (Bakım Gerektirmeyen Akü Nasıl Şarj Edilir?)

Bakım gerektirmeyen akülerin (bakımsız akülerin) şarj edilmesi, normal akülerin şarj edilmesine benzerdir. Normal aküler şarj edilirken akü eleman kapakları çıkarılır. Bakım gerektirmeyen akülerde eleman kapakları vidalı ve sökülebilir haldeyse yine eleman kapakları sökülerek şarj edilebilir. Çoğu bakım gerektirmeyen akülerde eleman kapakları sökülebilir değildir, bu akülerde şarj sırasında eleman kapakları sökülmez, onların eleman kapaklarında havalandırma için valfler vardır ve gaz çıkışı buradan gerçekleşir, normal şarj işlemi yapılır. Hızlı şarj değil, yavaş-normal şarj  yapılması daha iyidir. Şarj gerilimi yaklaşık 13,5-14,4 volt. (Bu işlemler için servis el kitabına bakılmalıdır).


Bakım Gerektirmeyen Akü Çeşitleri:

Bakım gerektirmeyen akülerin etiketlerinde bu yazılı olarak mutlaka belirtilir, akü etiketine bakılmalıdır: “bakım gerektirmeyen akü veya “maintenance free battery” yazar.

*Kalsiyumlu yeni nesil aküler (Bkz: Akü)

*AGM Akü

*EFB Akü

*Jel Akü 

Ana konu: (Bkz: Akü)

Yorumlar