AGM Akü Nedir? AGM Start Stop Akü Özellikleri Avantajları Dezavantajları

AGM Akü Nedir? AGM Start Stop Akü Özellikleri Avantajları Dezavantajları

AGM akülerin elektroliti cam elyafı ile katılaştırılmıştır. Cam elyaf tarafından elektroliti (sülfürik asiti) emilmiş akülere agm akü denir. Absorbent Glass Mat Battery: Emici cam elyaflı akü anlamına gelir. AGM aküler, EFB akülerle birlikte start stop aküsü olarak da bilinir. Bu sebeple agm start stop akü de denir. Akü plakaları kurşundur. Sızdırmaz ve bakım gerektirmeyen bir akü tipidir. AGM aküler; soğutma çalışma kapasiteleri, şarj döngü kapasiteleri ve sızdırmazlık özellikleri sebebiyle tercih edilir.

Cam elyafı, çok ince cam liflerinden oluşmuş dokuma gibidir. Cam elyaf, sülfürik asitle çok iyi çalışır, dayanıklıdır ve emicilik özelliği çok yüksektir. AGM aküde cam elyaf, seperatör gibi çalışır. Agm aküdeki elektrolitin tamamı cam elyaf tarafından emilmiş haldedir. Bu sebeple agm aküler sızdırmaya karşı dayanıklıdır. AGM akülerin kutusu polipropilen malzemeden yapılmıştır. Bir kaza durumunda akü kutusu kırıldığında veya çatladığında, sızıntı riski vardır, az da olsa elektrolit sızıntısı olabilir (birkaç mililitreye kadar).



AGM Akülerin Özellikleri:

*Akü kutusu siyah veya şeffaf olmayan yapıdadır.

*Üst kapakta elektrolit (şarj) gösterge gözü yoktur.

*Cam elyaf seperatör (ayırıcı).

*Akü elemanları (odacıkları) sızdırmazdır. Sadece aşırı gaz oluşumunda eleman kapaklarındaki valfler açılarak gaz tahliye edilir.

   

Aküler motor kaputunun altında veya bagajda bulunabilir. Bagajda akü kullanılacaksa, agm aküler sızdırmaz olduğundan, bu akü agm akü tipinde olmalıdır. Bazı araçlarda koltukların altında da olabilir.

Agm akünün üst kapak kısmında eleman kapakları bulunur, bu kapaklar sökülüp takılamaz yapıdadır ve kapaklarda valfli havalandırma (gaz tahliye) kanalları bulunur. Bu sebeple agm akülerin tipi, “VRLA (Valf Kapaklı) Akü” ‘dür. Agm  akülerde, üst kapakta şarj durumu göstergesi bulunmaz.

AGM Akünün Avantajları:

*Şarj döngüsünün yüksek olması. Şarj-deşarj döngü sayısı daha iyidir. Sık şarj ve deşarj olmaya uyumludur.

*AGM aküler sızdırmaya karşı korumalıdır.

*Bakım gerektirmezler.

*Düşük gaz oluşumu vardır. Akü şarjı ve deşarjı sırasında gaz oluşumu düşüktür.

*Soğukta çalıştırma özelliği iyidir.

*Uzun ömürlüdür.

*Eksi 25 dereceye kadar soğukta marş yapılabilir.

*Asit katmanı oluşmaz.

AGM Akünün Dezavantajları:

*Agm aküler daha pahalıdır.

*Piyasada yaygın değildir, klasik aküye göre bulmak biraz daha zordur.

*Sıcak ortamda çalışmaya uygun olmadığı için, motor kaputunun altında kullanıma da uygun değildir. Kaputun altında kullanımında mümkün olduğunda motordan uzak, hava akımı olan ve ısı koruma kılıfı içinde kullanılmalıdır.

(Bkz: Akü Nedir?)

Yorumlar