Motor Yağ Eksiltme Motor Neden Yağ Yakar?

Motorun yağ eksiltmesinin – yağ yakmasının sebepleri ve belirtileri aşağıda sıralanmıştır. Bunlara göre gerekli kontroller yapılır arıza teşhisi yapılır ve sorunun çözümüne gidilir.

Motorun yağ yakmasının ve yağ eksiltmesinin sebepleri:

*Piston segmanlarının aşınmış olması veya zarar görmüş olması. Yağ segmanları silindir içerisindeki sağı sıyırıp alamazsa, silindir duvarında fazla miktarda yağ kalır ve bu kalan yağ yakıt birlikte yanar. Sonuçta motor yağ eksiltir. Ayrıca yanma odasında, piston kafasında, supaplarda ve buji karbon birikintisi de oluşur ve daha büyük mekanik arızalara sebebiyet verebilir.  Özellikle hızlanma sırasında oluşan aşırı duman veya mavi duman, sorunun segmanlardan olduğuna işarettir.
*Karter havalandırma sisteminin (PCV) hortumları veya pcv valfinin tıkanmış olması.
*Supap sapının aşınmış olması veya supap kılavuzunun aşınmış olması.Supap lastiğinin (supap contası-supap keçesi) sertleşmesi-aşınması-zarar görmüş olması. Özellikle ilk çalıştırmada – soğuk motorda aşırı duman-mavi duman görülüyor, daha sonra azalıyorsa; supap kılavuzu veya supap keçesi arızası olasılığının daha fazla olduğu anlamına gelir. Aşınmış supap kılavuzu veya supap keçeleri sebebiyle, külbütör kapağından yanma odasına yağ sızar ve yanma sırasında yanar.



*Turbo şarjlı motorlarda turbo arızası, turbo milinin boşluk yapması, turbo mili yataklarının ve burçlarının aşınması ve yağ sızdırması. Turbo şarj ünitesi de motor yağıyla yağlanır, turbodaki bu arızalar oluştuğunda, motor yağı ya egzoz hattına ya da emme hattına sızacaktır. Egzoz hattına sızan yağ, partikül filtresi ve katalitik konvertör arızasına yol açabilir.
*Silindir kapak contasının yanması arızalanması. Kapak contası, su ve yağ kanallarını birbirlerinden ve silindirdeki yanma odasından ayırır ve sızdırmazlık sağlar. Kapak contası arızasıyla, yağ kanalındaki yağ, yanma odasına sızabilir.
*Yanlış veya kalitesiz motor yağı seçimi. Üreticinin önerdiği özellikteki motor yağını kullanmak gerekir. Daha ince yağ kullanılırsa, bu ince yağ motordaki sızdırmazlık elemanlarından kolayca sızacaktır ve motorun yağ eksiltmesine-yakmasına sebep olacaktır.  Motor yağı değişimden sonra yağ yakma- eksiltme sorunu azalıyor-yok oluyor; fakat ilerleyen kilometrelerde ve bir sonraki bakım tarihi yaklaşıyorken tekrar bu sorun belirginleşmeye başlıyorsa, motorda yağın yapısını bozan-incelten bir arıza var demektir, örneğin yakıtın yağa karışması ve yağı inceltmesi gibi.


Motorun Yağ Yaktığı-Eksilttiği Nasıl Anlaşılır? Motor Yağ Yakma Belirtileri:

*Yağ yakan motorun egzozundan mavi duman çıkar. Egzozdan yanmış yağ kokusu gelebilir. Bu araçlar egzoz emisyon testinden de geçemez.
*Yağ yakan motor, aşırı miktarda yağ eksiltir. Yağ çubuğundan yağ seviyesi kontrol edilebilir.
*Yağ yakan motorda tekleme-düzensiz çalışma gözlemlenir. Motorun yağ yakması/yağ eksiltmesi, motorun çalışma verimini düşürür, güç azalır, yakıt tüketimi artar.
*Yağ yakan motorun bujisinde yağlanma görülür. Bujiler sökülerek incelenebilir; ıslak yağlı veya kurum bağlamış bujiler, motorun yağ yaktığının göstergesidir.

Yorumlar