Fan Müşürü Arıza Belirtileri Nelerdir? Fan Müşürü Nedir Nasıl Çalışır?

Elektrikli radyatör fanının çalışması; tek kademeli, 2 kademeli veya kademesiz (sürekli değişken hızda olabilir). Eski nesil motorlarda radyatör fanlarının çalışması, bir fan müşürü ile anahtarlanmıştır. Fan müşürü suyun sıcaklığına göre açılıp kapanabilen (ON-OFF) bir anahtar görevi görür. Suyun sıcaklığı belirli bir değeri aşarsa, fan müşürü ON konumuna geçer ve radyatör fanı çalışarak soğutmayı hızlandırır. Fan müşürü, fanı çalıştıran fan rölesini kumanda eder, rölenin kumanda ucuna elektrik göndererek rölenin ON konumuna geçmesini sağlar. Röle, fanın elektrik motoruna giden elektrik devresini kapatarak elektrik beslemesi yapar ve fanın çalışmasını sağlar.

2000’li yıllardan itibaren ECU (elektronik kontrol ünitesi) kullanılmaya başlanmıştır ve radyatör fanı ecu kumandasında çalışmaktadır. Motor soğutma suyu sıcaklık sensörü (hararet sensörü), sıcaklığı ecu’ye sürekli bildirir, sıcaklık belirli bir değeri aştığında (örneğin 90 derece), ecu fan rölesine sinyal göndererek fanı çalıştırır. Bu sistemlerde fan müşürü bulunmaz, gerek yoktur.

Fan Müşürü Arıza Belirtileri

Fan müşürü arızalanırsa, radyatör fanı ya sürekli çalışır ya da hiç çalışmaz. Sürekli çalışırsa motor geç ısınır, motor stop edilse bile çalışmaya devam eder, aküyü bitirebilir. Fan hiç çalışmazsa motor hararet yapar.


Üst konu (Bkz: Motor Radyatör Fanı)
Ana konu (Bkz: 
Soğutma Sistemi ve Parçaları)

(Bkz: Radyatör)

Yorumlar