Değişken Kapasiteli Motor Yağ Pompası Nedir?

Yağ pompaları genel anlamda dişli tip veya kanatçıklı tiptedir. Yeni nesil motorlarda “değişken kapasiteli yağ pompaları” kullanılmaya başlanmıştır, değişken kapasiteli yağ pompalarından, yağ basıncı ihtiyaca ve çalışma şartlarına göre ayarlanabilir, motora gönderilen yağın basıncı; motor devrine, motor yüküne ve motor yağının sıcaklığına göre ayarlanır. (Bkz: Yağ Pompası) Sadece ihtiyaç kadar yağın basılmasını sağlarlar. Örneğin yağ pompasının motora gönderdiği yağın basıncı 1 bar ile 5 bar arasında değişebilir.

Değişken kapasiteli yağ pompalarında motor yağının basıncı ECU tarafından ayarlanır, pompanın yağ basıncını değiştirmek için, hidrolik basınç kumanda valfini kumanda eden bir elektronik basınç ayar valfi kullanılır (PWM sinyaliyle çalışır). ECU, motor yükü, devri ve yağın sıcaklığına bağlı olarak, pompanın çalışma kademesini ayarlar. Değişken kapasiteli yağ pompası olan motorlarda, yağ basınç müşürüne ilave olarak yağ basınç sensörü de bulunur. ECU, motor yağının basıncı sürekli takip eder ve ayarlama yaparken bu bilgiyi kullanır.

Değişken Kapasiteli Yağ Pompası Çeşitleri:

*İki Kademeli Yağ Pompası (Bkz: İki Kademeli Kanatçıklı Tip Yağ Pompası)

*Sürekli Değişken Kapasiteli Yağ Pompası (Bkz: Değişken Kapasiteli İçten Dişli Pompa)

Değişken kapasiteli yağ pompaları da kendi içinde çeşitlere ayrılır; iki kademeli yağ pompası veya sürekli değişken kapasiteli yağ pompası. Yağ pompasının çalışma kapasitesi, motor devri (rpm), motor yükü (nm) ve yağın sıcaklığına göre belirlenir.

İki kademeli yağ pompasında, yağ basıncı iki farklı sabit değere ayarlanır, örneğin 1,3 bar veya 3,3 bar.

Sürekli değişken kapasiteli yağ pompasındaysa yağın basıncı 1,3 bar ile 3,3 bar arasında ihtiyaca göre istenen değerde ayarlanabilir.




Değişken Kapasiteli Yağ Pompasının Avantajları:

*Sadece motorun ihtiyaç duyduğu kadar yağ gönderili (basılır).

*Pompanın motordan çektiği güç azaltılmıştır, böylece motor performansı iyileşir, yakıt tüketimi azalır.

*Sadece gerektiği kadar yağ sistemde dolaştığından, motor yağının ömrü artar, sürtünme ve aşınmalar azalır.

 Üst konu (Bkz: Yağ Pompası).

Ana konu (Bkz: Yağlama Sistemi)

Yorumlar