Değişken Kapasiteli İçten Dişli Pompa (Yağ Pompası)

 Değişken Kapasiteli İçten Dişli Pompa (Yağ Pompası)

Değişken kapasiteli içten dişli pompa, temelde klasik içten dişli pompa ile aynı çalışır. Bu pompaya yağ basma kapasitesinin değiştirilebilmesine imkan veren bir özellik eklenmiştir. Değişken kapasiteli pompada motor devrine bağlı olarak gereken miktarda yağın sisteme gönderilmesi sağlanır. Böylece motorun yağlanması iyileştirilirken, yakıt tüketiminin düşürülmesine de katkı sağlanır.

Motor devri arttığı için, yağlama sisteminin ihtiyacı olan motor yağı gereksinimi arttığında, yağlama sisteminde bir basınç düşüşü meydana gelir, çünkü sisteme yeterince yağ gönderilememiştir. Bu durumda pompa ayar yayı, ayar halkasını ittirebilir, böylece pompa içerisindeki hacim (boşluk) artmış olur. Bu durumda pompanın yağ basma miktarı (kapasitesi) de artar.

Eğer motor devir düşerse, bu durumda gerekli olan yağ miktarı da azalacaktır, bu anda yağ basıncı artmış olacaktır, artmış olan yağ basıncı, ayar halkasını ve ayar yayını geri ittirecektir, bu durumda pompa içindeki hacim (boşluk) azalacaktır ve pompanın yağ basma kapasitesi (sisteme gönderilen yağın miktarı) azalacaktır.

Üst konu (Bkz: Motor Yağ Pompası)
Ana konu (Bkz: Yağlama Sistemi)

Yorumlar