Trifaze Motor Nedir? 3 Fazlı Elektrik Motoru


Trifaze Motor Nedir? 3 Fazlı Elektrik Motoru Yapısı Çalışması Çeşitleri

Trifaze (3 fazlı) motorlar, 3 fazlı alternatif (AC) akımla çalışırlar ve doğru akım (DC) motorlarından daha yaygındırlar. Fırçasız elektrik motorlarıdır. Elektrik motorları sabit statör ve ortada dönen rotor olmak üzere iki temel parçadan meydana gelir. Statör ve rotorda meydana gelen manyetik alanın (mıknatıslanma-kutuplanma (N-S)) itme çekme kuvveti oluşturması sonucu rotor döner ve rotordan güç (tork ve devir) elde edilir. Rotor veya statörden biri mutlaka elektromıknatıstan (sargılardan) oluşmalıdır. Örneğin statör sargıları bir elektromıktnatısken, rotor bir doğal mıknatıs olabilir.
Trifaze elektrik motorunun statör sargılarına elektrik akımı verildiğinde, statör sargıları mıknatısa dönüşür (buna elektromıknatıs denir), statör sargılarına verilen alternatif akım ve bu akımın frekansı, frekans değiştirici denen bir kontrol ünitesi tarafından kontrol edilir.
Frekans Değiştirici: Doğru (DC) akımı, 3 fazlı (trifaze) alternatif akıma (AC) dönüştüren elektronik devredir. Frekans değiştirici talebe göre, hem gerilimi (voltajı) hem de frekansı ayarlayabilir. Trifaze  motorların (3 fazlı motorlar)  akım kumandasında kullanılırlar.
Trifaze Motorlar (3 Fazlı Elektrik Motorları):
*Asenkron Motorlar 
*Relüktanslı Motor (Senkron Relüktans Motor)
*Transversal Akı Motoru (Enine  Manyetik Yollu (Çapraz Akı) Motorları)

Ana konu (Bkz: Elektrik Motoru Nedir?)

Yorumlar

  1. merhaba bir proje için bir motora ihtiyacım var lakin bu motora entegre edilmiş bir kol olacak ve bu panel bunu yukarı aşağı ya da sağ sola hareket ettirecek bunu yapabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim (bu arada bu panele sürede verip belli bir süre sonra kolu hareket ettirmesini istiyorum)yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder