NiMH Batarya (Pil) Nedir? Nikel Metal Hidrit Bataryanın Yapısı Özellikleri

Nikel-Metal Hidrit Batarya (NiMH Pil-Akü)

Bu bataryada elektrot olarak nikel bileşikleri diğer metal bileşikleri kullanılır. Bataryanın elektroliti potasyum hidroksittir. Nikel kadmiyum bataryalara göre enerji yoğunluğu daha yüksektir ve darbelere daha dayanıklıdır. Nikel metal hidrit bataryalar kullanım ömürleri boyunca verimliliklerini kaybederler, verimdeki bu düşüş geri döndürülemezdir. Nikel metal hidrit bataryalar; kadmiyum ve kurşun gibi zehirli ağır metaller içermezler. Elektrolitleri batarya kutusunun içinde sıvı değil, katı halde bulunur. Batarya kutusu kırılsa bile sadece birkaç damlacık sızabilir.
Hibrit araçlarda batarya olarak kullanılabilmektedir. Enerji yoğunluğu kurşun asit akülerden daha iyidir (80 Wh/kg). Kendini kanıtlamış sağlam bir teknolojisi vardır. Bununla birlikte dezavantajları; tam şarjlıyken kendi kendine deşarj oranı yüksektir, uzun süreli deşarjdan sonra döngü sayısında azalma olur. Birinci nesil hibrit araçlarda kullanılmışlardır. NiMH piller şarj edilebilir pil olarak da elektrikli aletlerde kullanılmaktadır, örneğin şarjlı diş fırçaları. Aşağıda da görüleceği gibi, lityum iyon bataryalarla kıyaslandığında lityum pillerin çok daha üstün oldukları görülebilir.

Nikel-Metal Hidrit Batarya (NiMH Akü) Kullanan elektrikli Araçlar
*1999 yılında İkinci nesil tam elektrikli GM EV 1 araçlarda “Nikel-Metal Hidrit (NiMH)” bataryalar  kullanılmış ve aracın performansı artırılmıştır. Batarya kapasitesi 26,4 kWh’dir. Menzil: 1999 EPA standardına göre 228km, 2019 EPA standardına göre 169 km’dir.
*Toyota hibrit araç modellerinde (NiMH) nikel metal hidrit bataryaları kullanmaya devam etmektedir (örneğin corolla hibrit). Plug in hibrit (kabloyla şarj edilen) hibritlerdeyse lityum iyon bataryalar kullanılır.

Nikel Metal Hidrit Batarya İle Lityum İyon Bataryanın Karşılaştırılması (NiMH vs Lityum İyon)
Bataryalarda döngü sayısı:
Nikel metal hidrit akü: >2000
Lityum iyon batarya: >1000

Bir ayda 20 oC gerçekleşen kendi kendine deşarj olayı:
*Kurşun-asit akülerde %2 - %30
*Nikel-metal hidrit akülerde %15 - %100
*Lityum iyon akülerde %2’den az.

Bazı batarya tiplerinin enerji yoğunlukları:
*Kurşun asit akü: 30 Wh/kg
*Nikel metal hidrit akü: 80 Wh/kg
*Lityum iyon akü: 150 Wh/kg

Bazı bataryaların güç yoğunluğu:
*Kurşun asit akü: 200 W/kg
*Nikel-metal hidrit akü: 200 W/kg
*Lityum iyon akü: 700 W/kg

   
Ana konu (Bkz: BEV Elektrikli Araçlar)

Yorumlar