NiCd Pil Nedir? Nikel Kadmiyum Batarya Özellikleri


NiCd-Nikel kadmiyum piller, Nikel metal hidrit pillerin (bataryaların) bir önceki versiyonudur ve benzeridir, çok deşarj olabilme kapasitesi bakımından daha üstündür. Kadmiyum (Cd) ve Nikel bileşikleri plakalar (elektrotlar) olarak kullanılırken, Potasyum hidroksit elektrolit olarak kullanılır.
Elektrikli araçlarda  kullanımı, hibrit araçlarda göre daha uygundur çünkü şarj edilebilmeleri için tamamen boşalmaları gerekir (hafıza etkisi).
Nikel kadmiyum akünün avantajları: Kendini kanıtlamış sağlam teknolojisi. Kabul edilebilir enerji yoğunluğu 60 Wh/kg), aşırı boşalmaya (deşarja) dayanıklı olması.

Nikel kadmiyum akünün dezavantajları: Kendi kendine deşarj oranının fazla olması. Akü tam boşalmadan şarj edildiğinde enerji depolama kabiliyeti azalır (bellek etkisi), hibrit araçlar hep bu şekilde kullanıldığından hibrit araçlarda kullanılamaz. Çok zehirli kadmiyum içerir, meskenlerde bu akünün kullanılması yasaktır.

Nikel-Kadmiyum Bataryanın Özellikleri:
*Alkalin batarya ismi de verilir.
*Kurşun asit akülere göre enerji yoğunluğu daha fazladır.
*Hasar görmeye ve elektrolit kaçağına yatkınlığı daha azdır.
*Bellek etkisi, tam deşarj olamadan şarj edilmeye toleransı azdır, tam boşalmadan şarj edildiğinde enerji depolama kapasitesi azalır.
*Kadmiyum ve kadmiyum bileşikleri zehirlidir.
 
Üst konu (Bkz: Batarya Çeşitleri)
Ana konu (Bkz: BEV Elektrikli Araçlar)

Yorumlar