EGR Valfi Konum Sensörü Nedir? Yapısı Çalışması Özellikleri

EGR sisteminin daha hassas yönetilebilmesi amacıyla, EGR valfi kumandası üzerine bir EGR valfi konum sensörü konulmuştur. EGR klapesinin açılma miktarını algılayarak ECU’ye bildirir. EGR valfi konum sensörü, egr valfini açıp kapatan elektrik motoru modülünün içinde bulunur. Buna bağlı elektrik soketinde hem elektrik motoruna akım veren hatlar, hem de pozisyon sensörünün hatları bulunur. EGR valfi konum sensörü, egr valfinin doğru ve hassas şekilde yönetilmesini sağlamasının yanı sıra, valfin çalışmasındaki arızaların da tespit edilmesini sağlar. Ayrıca valfin (klapenin) kurum sebebiyle kirlenmesi sonucu oturma yüzeyinin değişmesini algılar, sistemin bunu öğrenmesini sağlar, valfın açılıp kapanma pozisyonlarının yeniden düzenlenmesini sağlar. Bu konunun iyi anlaşılabilmesi için önce Bölüm 1 - 2 - 3 - 4 okunmalıdır.


EGR valfinin (klapenin) oturma yuvasının kirlenmesi sebebiyle oluşacak olan olumsuzluk, konum sensörü kullanılmasıyla telafi edilir. Egzoz gazlarının geçişini kontrol eden valfin (supabın) oturma yüzeyi zamanla kurum-is sebebiyle kirlenebilir ve valfin kapalı konumdaki pozisyonu değişebilir. Sistem, bu kirlenme sebebiyle meydana gelen kapalı valf pozisyonunu her motor stop edildiğinde yeniden belirler; bu işlem motor stop edildiğinde valfin tam açık konumdan tam kapalı konuma getirilmesi şeklinde gerçekleşir.  Böylece her durumda valfin tam kapalı konumu, yeniden tanımlanır ve bu yeni referans pozisyonuna göre valf çalıştırılır.
 
*EGR valfi konum sensörünün sinyal değerleri, tanımlanmış belirli bir değer aralığında değişir. Sinaylin bu değer aralığından sapması durumunda, sensör hattında ve sensörde; kısa devre veya kopukluk arızası teşhisi OBD sistemi tarafından yapılabilir ve bir arıza kodu (DTC) hafızaya kaydedilir.


*ECU, bir kablo bağlantısı veya soketteki temas noktalarındaki gevşeklik sebebiyle meydana gelen sinyal sapmalarını teşhis edebilir, bunun için belirli bir mantıksal sınama izler, örneğin birkaç kez yolculuk yapılıp tamamlanmasını ve arızanın tekrarlanma durumunu izler. Arıza geçiciyse, bir süre sonra kendiliğinden silinir.
*EGR konum sensörü, egr valfinin arızalı olup olmadığının tespit edilmesini sağlar. Örneğin tutukluk yapmış veya bir pozisyonda sıkışıp kalmış egr valfinin durumu, ECU tarafından konum sensörü sayesinde algılanabilir.
  


Yorumlar