Ravigneaux (Ravinyo) Planet Dişli Sistemi Nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır?

Ravigneaux (ravinyo) dişli seti, planet dişli setinin daha karmaşık bir türüdür.  İki planet dişli setinin birleştirilmiş farklı bir türü gibi düşünülebilir. 

Ravigneaux (ravinyo) dişli setinin avantajları: Az yer kaplaması ve daha fazla dişli oranı (vites kademesi) sağlaması sayesinde tam otomatik vites kutularında genellikle tercih edilir. Klasik planet dişli setinden biraz daha uzun yapıdadırlar fakat daha fazla dişli oranı sunarlar; tek bir Ravigneaux dişli setinden 4 vitesli bir şanzıman yapılabilir.  Eski nesil 4 vitesli otomatik şanzımanlarda kullanılmıştır.

Günümüzdeyse, planet dişli setleriyle birlikte kullanılarak, 6-7-8 vitesli şanzımanlar elde edilmiştir.

Ravigneaux dişli setinde iki adet planet grubu vardır; planet dişlilerden ilki seti kısa, ikincisi uzundur, bu planet setleri ayrı ayrı kavrama durumunda çalışabilirler.

Ravigneaux dişli setinde,

-İki adet ayrı planet dişli seti vardır. Bu iki ayrı planet dişli setiyle şu şekilde dişli grubu oluşturulabilir;

Tasarım 1: İki planet seti de, tek bir ortak güneş dişliye bağlıdır; çevre dişlileri ayrıdır. Yani güneş dişli planet setinden birini döndürür, bu set diğer planet setini döndürür; her planet seti kendi ayrı çevre dişlisine bağlıdır.

Tasarım 2: İki planet seti de, tek bir ortak çevre dişliye bağlıdır, güneş dişlileri farklıdır. Yani çevre dişli planet setinden birini döndürür, bu set diğer planet setinin dişlisini döndürür, her planet seti kendi ayrı güneş dişlisine bağlıdır.

Tasarım 1 Örneği:

İki planet seti de, tek bir ortak güneş dişliye bağlıdır; çevre dişlileri ayrıdır. Yani güneş dişli planet setinden birini döndürür, bu set diğer planet setini döndürür; her planet seti kendi ayrı çevre dişlisine bağlıdır.



Bu konunun bağlı olduğu üst konu: Bkz: Planet Dişli Sistemi
Bu konunun bağlı olduğu üst ana konu Bkz: Tam Otomatik Şanzımanlar

Yorumlar