Volan Nedir Ne İşe Yarar? Volanın Görevleri Çeşitleri Nelerdir?

Volan Nedir? Volanın Görevleri Çeşitleri Nelerdir?

Krank miline bağlı olan volan, motorun dönme hareketini kavrama (debriyaj) sistemine aktarır. Volan dökme demirden yapılmıştır ve krank milinin arka ucuna cıvatalanmıştır. 

Ağır kütleli yapısıyla tork dalgalanmalarını azaltır ve motor dönüşlerinin daha yumuşak (pürüzsüz) olmasını sağlar. Volanlar tork dalgalanmalarını yumuşatması için büyük-ağır seçilir. Fakat çok ağır volan kullanılması, tork dalgalanmasını azaltırken, motor tepkilerinin azalmasına sebep olur. Bu sebeple uygun ve dengeli bir tercih yapılmalıdır.

İçten yanmalı motorlarda bir çevrim 720 derece (2 krank turu) tamamlanır, bu sırada 4 kez patlama gerçekleşir ve krank miline döndürme kuvveti uygulanır. Bu 4 anda krank mili büyük bir kuvvetle dönmeye zorlanırken, diğer zaman aralıklarında, atalet ve sürtünme kayıplarından dolayı yavaşlamaya zorlanır, bu durum dönme düzensizliği ve tork dalgalanması oluşturur. Volan, ağır kütlesinin sahip olduğu atalet kuvvetiyle, krankın dönüşünün sürekli ve düzenli olmasına katkı sağlar.

Volanın çevresinde volan dişlisi bulunur, bu dişli marş motorunun marş dişlisi tarafından döndürülerek, marş sırasında ilk motora ilk hareket verilir. 

 

Volanın üzerine debriyaj (kavrama) sistemindeki baskı plakası (baskı diski) cıvatalanak bağlanır, baskı diski her zaman motorla beraber aynı hızda döner. 

Volan dökme demirden yapılır, dökme demirin yapısındaki grafit parçacıkları sürtünme anında yağlama etkisi gösterir, böylece fazla aşınma ve çizilmeler engellenmiş  olur. 

Şanzıman giriş milinin (priz direkt milinin) geçebilmesi için, volanın göbeğinde bir yatak bulunur, bu sebeple volanın merkezinde bir delik vardır. Priz direkt mili kılavuz yatağı bronz veya rulmanlı olabilir. Şanzıman monte edilmeden önce, kavrama takılırken bu yatağa bir kılavuz takılarak merkezlenir. Şanzıman takılırken de priz direkt mili bu yatağa geçirilip oturtulur. 

volan nedir ne işe yarar

Volan Çeşitleri

*Tek kütleli volan (single mass flywheel) (burada tek kütleli volan anlatılmıştır).

*Çift kütleli volan (dual mass flywheel) (Oynar Göbek Volan) 

(Bkz: Volan Arızaları)

(Bkz: Kavrama (Debriyaj) Sistemi)

Yorumlar