Ön Cam Isıtma Nedir Nasıl Çalışır? Ön Cam Isıtma Sistemi Arızası

Ön camın buz tutması veya yağmurlu havalarda buğulanması durumunda, hem buzu çözmek hem de buğuyu yok etmek için kullanılan yöntem, kaloriferi açıp hava akışını ön cama (front) yönlendirmektir. Bu yöntemin işe yarayabilmesi için motorun sıcak olması gerekir ki, ön cama sıcak hava üflesin ve buzu çözsün veya buğuyu yok etsin. Bu durum, don (ayaz) yapmış soğuk kış sabahlarında en az 10 dakika beklemeyi gerektirir. Bu beklemeyi yok etmek için elektrikli ön cam ısıtma sistemi geliştirilmiştir. Böylece araca biner binmez saniyeler içinde ön camdaki buz veya buğu, camın çabucak ısınmasıyla giderilir. Ayrıca daha gelişmiş sistemlerde, daha araca binmeden, evden kumanda veya telefondaki uygulama kullanılarak, aracın buzları çözülebilir, aracın içi ısıtılabilir.

Camların elektrikle ısıtılarak buz-buğu çözülmesi yıllardır arka camlarda kullanılan bir yöntem, arka cam rezistansı sayesinde arka camdaki buz ve buğu eritiliyor, bunun için bir butona basmak yeterli. Biraz daha yeni olan sistemse yan aynalar ve ön camlarda da rezistans ısıtıcı kullanılması, ısıtmalı ön cam ve ısıtmalı aynalarla buğu-buzun çözülmesi.  Arka cam ısıtıcısı yıllardır kullanılıyor ama arka cam ısıtıcı rezistans şeritlerle kaplı, bu rezistans şeritlere oldukça yüksek amperli (10-20 amper) akım gönderilir ve cam ısıtılır. Fakat ön camda görüşü bozmaması için böyle şeritler kullanılamaz, özel çok ince direnç malzemesi kullanılır.

ön cam ısıtma ön cam ısıtma işareti butonu


Isıtmalı ön cam sisteminin çalışma prensibi

Isıtmalı ön camlar bir butonla manuel olarak çalıştırılabileceği gibi, ortam sıcaklığına bağlı olarak ECU (klima kontrol ünitesi) tarafından otomatik olarak da çalıştırılabilir ve ısıtıcının açık kalma  süresi, ortam sıcaklığına bağlı olarak değişir, örneğin 0-5 derece arası 2 dakika, 0 – eksi 20 derece arası 4 dakika gibi. Bilindiği gibi arka cam ısıtıcısı da geleneksel olarak, çalıştırıldıktan yaklaşık 10 dakika sonra kendiliğinden kapanır. Ön cam ısıtma sisteminin kendi kontrol ünitesi bulunabilir. 

Ön camın içine entegre edilmiş çok ince rezistans telleri sayesinde ön cam ısıtılır. Kullanılan malzeme; çok ince rezistans telleri veya gümüş alaşımıdır.  Arka cam ısıtıcısı 12 volt ile çalışır fakat ön cam ısıtıcısının çalışması için 30-70 volt (ortalama 40 volt) gibi daha yüksek bir gerilim gerekir. 12 volt akü gerilimini 42 volta yükseltmek için, sistmin kontrol ünitesinde bir dönüştürücü (dc-dc converter) bulunur. Burada belirleyici olan ön camdaki özel rezistans malzemesinin direncidir.

Örneğin ön camın ısıtılması için yaklaşık 1000 watt’lık bir güç gerekir. Bu sistem 42 volt ile çalışsın. P= V . I formülünü uygularsak, 1000 = 42 x I ise,  I (amper) = 23,8 amperlik bir akım şiddeti çeker. Ohm kanunu uygularsak V= I . R ise 42 = 23,8 x R ==> R = 1,76 ohm (ön cam rezistans direnci) çıkar. (Bkz: Direnç)

Ön Cam Isıtma Arızası

Ön cam ısıtma sistemi bir kontrol elektroniği (ecu), röle, şalter, tesisat kabloları ve cam rezistansından meydana gelir.

Arka cam rezistansında küçük kopmalar tamir edilebiliyordu. Ön camda bir çatlak veya kırık meydana geldiğinde, bunun tamiri yoktur. Ön camın değiştirilmesi gerekir. Yine ön cam ısıtıcısında bir kısa devre arızası olduğunda, sistem bunu algılar ve ön cam ısıtıcısı çalışmaz.

Ön cam ısıtma arızasında, öncelikle diyagostik tekniği uygulanmalı ve arıza kodları incelenmeli. Daha sonra kablo soket bağlantıları, gerilim ölçümleri, röle ve şalterle kontrol edilmeli. 

Üst konu: Aktörler-Uygulayıcılar


Yorumlar