Ohm Kanunu Nedir? Tanımı Örnekleri Formülleri


Gerilim (Volt), akım şiddeti (amper) ve direnç (ohm) arasındaki ilişkiyi tanımlayan kanuna ohm kanunu denir. 1827 yılında Georg Simon Ohm tarafından bulunmuştur. Formülde gerilim V harfiyle, akım I harfiyle ve direnç R harfiyle gösterilir.
Ohm kanunu formülü V= I x R ‘dir. VIR diye kolayca ezberlenebilir.
V= I x R formülü, çektiği akım (amper) ve sahip olduğu direnç (ohm) bilinen bir elektrik devre elemanının, gerilimini hesaplamak için kullanılır. Bu formülün anlamı şudur:  Gerilim sabitse, direnç arttıkça akım şiddeti azalır; tam tersi direnç azaldıkça akım şiddeti artar.
Bu formül kolayca dönüştürülerek diğer büyüklükler de hesaplanabilir.
I=V / R formülü, gerilimi ve direnci bilinen bir elektrik devre elemanının çektiği akımı (amper) bulmak için kullanılır. Bu formülün anlamı şudur: Gerilim sabitken (örneğin sabit 12 volt), direnç arttıkça çekilen akım şiddeti (amper) o kadar azalır. I=12/6 =2 amper. I=12/3= 4 amper. Direnç arttıkça akım şiddeti azalır.
R= V / I formülü, gerilimi ve çektiği akım bilinen bir devre elemanının direncini (ohm) bulmak için kullanılır. Bu formülün anlamı şudur: bir elektrik devre elemanının gerilimi ne kadar büyükse ve/veya çektiği akım ne kadar küçükse; direnci o kadar büyüktür.
Ohm kanununa göre bir elektrik devresinde; akım şiddeti  (amper) gerilimle doğru, dirençle ters orantılı olarak değişir.  Bir devrede direnç sabit kalırsa, gerilim (voltaj) arttıkça, akım şiddeti de o oranda artar. Akım şiddetini artırmanın iki yolu vardır; ya gerilim yükseltilir, ya da direnç düşürülür.

Örnek: Bir devrede direnç 8 ohm, akım 2 amper olduğunda, gerilimin hesaplanması: V=U.R ise V= 2.8 = 16 volt
Gerilim, akım, direnç ve güç formülleri:
Ohm kanununa göre direnç sabit olduğunda, gerilim ve direnç doğru orantılı olarak değişir. Bir devrede direnç sabitse, akımı (amper) artırmak için gerilimi artırmak gerekir, bunun sonucu olarak da güç artar.
V=I x R formülüne göre Direnç, gerilim ve akımın değişimi:
  


(Bkz: Seri Devre)
Ana Konu (Bkz: Temel Elektrik)

Yorumlar