Endüvi Nedir Ne İşe Yarar? (Marş Motoru Endüvi)

Marş motorunda endüvi, dönme hareketinin elde edildiği parçadır. Endüvinin görevi; sabit manyetik alan içerisinde dönerek hareket üretmektir. Endüvinin dönmesiyle, endüvi milinin ucundaki marş dişlisi volan dişlisini döndürür, böylece motora ilk hareket verilmiş (marş yapılmış) olur. Endüvi, ikaz sargılarının oluşturduğu sabit manyetik alan içerisinde dönen bir sargıdır (bobindir), buna rotor veya armatür de denir. Marş motoru ve endüvi de Faraday Prensibiyle çalışır; sabit bir manyetik alan içerisinde bulunan iletken tele elektrik verilirse, tel hareket eder. Bu tel sarılıp sargı bobin şekline getirilir, daha sonra yapısına demir plakalar eklenir ve böylece manyetik etki daha da güçlenir, bu sargı dönen bir milin üzerine konursa, endüvi elde edilmiş olur.
Endüvinin Parçaları: Endüvi mili, gövde, sargılar (bakır teller), kollektör dilimleri. Ayrıca milin üzerinde tek yönlü kavrama tertibatı, marş dişlisi ve darbe yayı da bulunur.
Endüvi milinin serbestçe dönebilmesi için milin uçlarına burç yataklar konmuştur.
   
Elektrik, endüvi sargılarına (+) fırçalardan (kömürlerden) gelir ve yine sargılar (-) fırçalardan devresini tamamlayarak şasilenir. Fırçalar, endüvi sarglarının uçlarındaki kollektör dilimlerine bir yay ile sürekli basılı halde tutularak elektriği iletir. Marş motoru yüksek amper çektiğinden, fırçaların ve kollektör dilimlerinin sağlam olması ve fırça yaylarının sertliğinin yeterli olması çok önemlidir, aksi halde yeterince akım iletilemez ve marş motoru çalışmaz. Fırçaların sürekli bastığı kollektör dilimleri zamanla aşınıp oyulabilir, tolerans değer aşılmamışsa, bu durumda tornada yüzey düzleştilirip yeniden kullanılabilir, diğer durumda endüvi değiştirilir. Kollektör dilimlerinin araları yeterince açık ve dolmamış olmalıdır, böyle bir durumda aralıkları temizlenir ve yüzey zımparalanabilir. 
Endüvi sargıları yüksek akım çektiğinden kalın bakır tellerde meydana gelir, bakır tellerin yüzeyleri yalıtkan malzemeyle kaplanmıştır ve diğerlerine iletim yapmaz, tel sargılar sadece kollektör dilimlerinden iletim yaparlar. Ayrıca demir gövdeden (şasiden) de yalıtılmışlar. 
(Bkz: Endüktör-İkaz Sargıları)
Üst konu (Bkz: Marş Motoru ve Marş Sistemi)

Yorumlar