P0195 Arıza Kodu Motor Yağ Sıcaklık Sensörü Arızası P0196 P0197 P0198 P0199

Motor yağı sıcaklık sensörü, motor yağının sıcaklığını algılayarak ECU’ye iletir. Buna EOT sensörü de denir. Motor yağı sıcaklık sensörü arızalandığında OBD sisteminde arıza kodu hafızaya kaydedilir, arıza-hata kodları: P0195 P0196 P0197 P0198 P0199. Arıza kodlarının anlamları şöyledir:
P0195 Motor Yağ Sıcaklık Sensörü Arızası
P0196 Motor Yağ Sıcaklık Sensörü Hatalı Sinyal Aralığı/Performans Arızası
P0197 Motor Yağ Sıcaklık Sensörü Düşük Sinyal
P0198 Motor Yağ Sıcaklık Sensörü Yüksek Sinyal
P0199 Motor Yağ Sıcaklık Sensörü Kesintili Sinyal



Motor yağı sıcaklık sensöründe NTC (negatif sıcaklık katsayılı direnç) tipi bir direnç elemanı vardır, sıcaklık yükseldikçe direnç değeri azalır. Sensör, ECU’den 5 volt’luk bir referans besleme gerilimi alır. Yağ sıcaklık sensörünün direnç değeri, yağın sıcaklığına göre değişir, böylece devrenin direnci değiştiği için, ECU’ye gönderilen sensör sinyal voltajı da değişir. 5 voltluk gerilim, sıcaklığa bağlı olarak değişerek ECU’ye iletilir. Sıcaklığa bağlı olarak sensörden gelen voltaj sinyalinin değişmesiyle ECU yağ sıcaklığını algılar ve santigrat derece cinsinden değerlendirip yorumlar. Motor yağının sıcaklığı arttıkça, sensörün ECU’ye gönderdiği voltaj değeri azalır.
Bu sensörün sinyal bilgisine göre; ateşleme zamanlaması, püskürtülen yakıt miktarı, enjeksiyon zamanlaması ve kızdırma bujisinin çalışması düzenlenir. ECU, motor soğutma suyu sıcaklık sensörünün sinyaliyle, motor yağı sıcaklık sensörünün sinyalini karşılaştırarak, mantıksız bir fark olması durumunda bunu bir arıza olarak yorumlar ve arıza kodunu hafızaya kaydeder. Motor yağının aşırı ısınması, motorun hararet yapmasına, yağlamanın bozulmasına, yatak sarmasına ve ciddi mekanik hasarlara sebep olabilir. Bazı araçların gösterge panelinde motor yağı sıcaklık göstergesi vardır, özellikle spor araç modellerinde, bazı kullanıcılarsa sonradan bir gösterge takabilir.



Motor Yağı Sıcaklık Sensörü Arızasının Belirtileri :
*Motor yağı sıcaklığı ikaz lambası yanar.
*Sürücü çoğunca bir fark hissetmez.

Motor Yağı Sıcaklık Sensörü Arızasının Sebepleri:
*Motor yağı sıcaklık sensörü arızalı.
*Motor soğutma sisteminde arıza var.
*Sensör soket ve tesisatında arıza (kopukluk, temassızlık-korozyon, şasiye kaçak)
*Sensör sağlam, motor aşırı zorlanmış, motor hararet yapmış.

Motor Yağı Sıcaklık Sensörü Arızasının Çözümü
*Sensör ve kablo-soket bağlantısı gözle kontrol edilir.
*Araç diyagnostik cihazına bağlanarak tüm Diyagnostik Tekniği adımları sırayla uygulanır ve kesin teşhisin ardından gerekli onarım yapılır.
*Sensör değerleri bilgisayardan okunarak mantıksal yorumlama yapılır. Motor ısındıkça parametre okuma menüsünden sensörün sinyal değeri değişmelidir, sensörün soketi çıkarıldığında bilgisayardan okunan değer çok düşük veya sıra dışı bir değer almalıdır. Sensörden gelen sinyal 0 volt ise, sensör arızalıdır. Sensörden gelen sinyal 5 volt ise, tesisattaki +5 volt hattı ile sinyal hattı kısa devre yapmış demektir veya sensör arızalıdır.
*Sensör soket ve tesisatında gerekli elektriksel kontroller yapılır. Sensöre 5 volt referans gerilimi geliyor mu diye multimetreyle ölçümler yapılır (kontak açıkken). Gelmiyorsa kablonun her iki ucu (sensör ve ECU uçları) kontrol edilir, kablo kesinlikle sağlamsa, ECU arızalıdır. Sensör ucu  ve ECU arasındaki kabloda kopukluk kontrolü yapılır. Sensörün kablolarından şasiye kaçak kontrolü yapılır.
*Bazı motorlarda ayrı bir yağ soğutucusu vardır, petekli yapıda ve içinde su kanalları olan bu parça motor yağının soğutulmasını sağlar, bu parça kontrol edilmelidir.
*Motorun soğutma sistemi arızalıyla gerekli onarım yapılır. Motor geç ısınıyor veya hararet yapıyorsa, termostat, radyatör gibi parçalar başta olmak üzere soğutma sistemi kontrol edilmeli.
*Sensör motordan sökülür, multimetre direnç ölçüm konumuna getirilir ve sensörün direnci ölçülür, okunan değer katalog değerin dışındaysa sensör arızalıdır. Sensörü ısıtıp soğutarak direnç değişimi de gözlenebilir.

Yorumlar

  1. Allah klavyenize zeval vermesin, bu güzel kaynak için müteşekkiriz.

    YanıtlaSil
  2. Hakikaten allah razı olsun sizden gerçekten her konunuzu açıp okudum 1,5 yıldır takip ediyorum çok başarılı bir blog. Umarım kapanmadan devam ederler.

    YanıtlaSil
  3. Ls 90 lik tiraktörüm var yağ sıcaklık sensörü arızası veriyor ben bu arızayı nasıl giderim yada gidermessem bana zararı ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  4. Aracı motor ısınınca istop ettırırmi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder