Zamanlama Zinciri Nedir? Zincirli Motor Nedir?


Bazı motor tiplerindeyse bir kayış yerine zincir kullanılır. Zincirli motorlarda, zaman zincirinin periyodik olarak değiştirilmesine gerek yoktur, bu zincirler motora ömürlük olarak takılmıştır ve periyodik değişim aralığı yoktur. Buna rağmen bazı motorlarda 200- 300 bin km sonra zincir zamanla boşluk yapabilir, zincir şıkırtısı oluşabilir, böyle durumlarda zincir ve zincir gergisi kontrol edilir, gerekirse zincir değişimi yapılır. Zamanlama zinciri kullanılan motorlara zincirli motor da denir. Triger kayışı kullanılan motorlara da kayışlı motor denmektedir.
Eksantrik mili zamanlama zincirinin daha sessiz ve gergin olarak çalışması için bir zincir gergisi kullanılır. Zincir gergisi aynı zamanda zincirin diş atlamasını da önler. Zincir gergisi bir yay ve motor yağının basıncıyla zinciri iterek gergin şekilde çalışmasını sağlar. Zincirin düzenli bir şekilde yalpalama yapmadan çalışması için zincir kılavuzu kullanılır, zincir bu plastik kılavuzun içinden akar.

Krank ve eksantrik bağlantısında zincir kullanılması, bu bölmenin (zincirin) yağlanmasını zorunlu kılmıştır. Zincir motor yağıyla yağlanır.
Alttan eksantrikli eski tip motorların bazılarında da krank-eksantrik mili bağlantısında zincir kullanılmıştır.
  

Ana konu (Bkz: Supap Sistemi)

Yorumlar