Katkı Maddesiz Azot Oksit (NOx) İndirgeme SCR Sistemi

Katkı Maddesi (adblue) Olmayan Azot Oksit İndirgeme Sisteminde, Azot Oksit Depolamalı Katalizör (Katkı (adblue) maddesi yoktur, SCR katalizörü vardır) (Bakım gerektirmez) (Örneğin BlueTec-1)  Adblue bulunmaz ve egzoz hattına adblue püskürtülmez. Sistemde azot oksitleri indirgemek için azot oksit depolamalı katalizör ve SCR katalizörü bulunur. Egzoz hattında sırasıyla şu donanımlar bulunur: Oksidasyon katalizörü + Azot oksit depolamalı katalizör + Dizel partikül filtresi + SCR katalizörü
Her bir emisyon azaltıcı sistem, diğeriyle uyumlu olarak ve tamamlayıcı şekilde çalışır, bu sebeple sistemler birbirine uyarlanmıştır ve sıralamada yerleri değiştirilemez.



Adblue katkı maddesi olmayan BlueTec 1 sisteminde bulunan egzoz emisyon sistemleri şöyledir. Oksidasyon katalizörü + Azot oksit depolamalı katalizör + Dizel partikül filtresi + SCR katalizörü
Donanımların çalışması ve rejenerasyonu işlemi motor ECU’sü tarafından yönetilir. Rejenerasyon (temizleme-yenileme) işlemi ECU tarafından periyodik olarak otomatik bir şekilde gerçekleştirilir, bu sırada sürücü bir fark hissetmez.
Egzoz sisteminde; geniş bantlı oksijen sensörleri, egzoz gazı sıcaklık sensörleri, egzoz gazı basınç farkı sensörü, NOx Sensörü gibi sensörler bulunur. Sensörlerden gelen sinyallerle, egzoz sistemindeki donanımların çalışması ve rejenerasyonu ECU tarafından izlenir.
 
Ana konu (Bkz: Azot Oksit (NOx) Azaltıcı Sistemler)

Yorumlar