Sensörlerden Elektronik Kontrol Ünitesine (ECU) Sinyal Aktarımı

Bölüm 12 - 3
Sistemdeki sensörlerden gelen sinyaller  çoğunca “analog sinyaller”dir. Örneğin  0,3 volt gibi bir değer olsun. ECU, kendi içinde dijital olarak çalışan bir bilgisayardır ve sensörlerden gelen analog sinyalleri algılayamaz. Bu sebeple sensörlerden gelen analog sinyaller, ECU kutusunda bulunan bir “Analog-Dijital Çevirici (A/D Çevirici)” tarafından dijital sinyallere dönüştürüldükten sonra, ECU deki hafıza birimlerine aktarılır ve ECU tarafından okunur.
Örneğin yakıt basınç sensörü, yakıt sıcaklı sensörü, emilen havanın sıcaklık sensörü, turbo basınç sensörü sinyallerinin tümü analog bir voltaj sinyalidir; bunlar dijitale çevrildikten sonra ECU de işlenir.


Bununla beraber ECU sensörlerden gelen dijital sinyaller de vardır, örneğin eksantrik mili konum sensörü (hall sensörü). Örneğin bazı tip gaz pedalı konum sensöründen PWM sinyali olarak bir dijital sinyal ECU’ye geldiğinde, bunun dijitale çevrilmesine gerek yoktur, direkt olarak ECU tarafından okunabilir. (Bkz: Tüm Sensörler)
Sensörlerden ECU’ye iletilen sinyaller her zaman analog değildir. Bazı sensörler direkt olarak dijital sinyal gönderebilirler. Bu durumda bu sensörlerin sinyallerinin ECU’de dijitale dönüştürülmesine gerek yoktur.
Örneğin:
*Hall efekt prensibiyle çalışan tip krank mili konum sensörü, direkt kare dalga (dijital) sinyal üretip gönderir. (Endüktif tip krank konum sensörü tipi ise, atımlı analog voltaj sinyali gönderir, bu sinyal dijital sinyale (kare dalga sinyale) dönüştürülür.
*Hall efekt prensibiyle çalışan tip eksantrik mili (kam mili) konum sensörü, direkt kare dalga (dijital-sayısal) sinyal üretip gönderir.
*Gaz pedalı konum sensöründen PWM sinyali olarak bir dijital sinyal ECU’ye geldiğinde, bunun dijitale çevrilmesine gerek yoktur, direkt olarak ECU tarafından okunabilir.
Bu konu, Elektronik kontrol ünitesinin bir alt konusudur, Ana konu için: (Bkz: Elektronik Kontrol Ünitesi
Bölüm 1 - 2 - 3

Yorumlar

  1. Sizden Allah razı olsun. Sık kullanılanlardasınız. Bilgiler muhteşem

    YanıtlaSil
  2. Allah razi olsun , bu bilgileri cogu yerde bulamiyoruz.

    YanıtlaSil
  3. merhaba 2012 ford focus aracımda 2 hafta öncesinde uzun bir yol yaptıktan sonra motor arızası ve ikaz lambası yandı araç çekişden düştü 2 bin deviri geçemiyorum bilgisayara bağladık P0652 arıza kodu çıkıyor sensör devresi b seviyesinde düşük yani 5 voltun altında değer geldiği için bu arıza veriyor. bu arızayı nasıl bulabiliriz sensörleri neresi besliyor acaba arıza oradamı yardımcı olursanız sevinirim. bu arada araç bazen eski durumuna geliyor herşey normal olduğu zamanlar oluyor bir yerde şase var anlamına mı geliyor yardımcı olabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  4. Basım fena hâlde belada sizinle nasıl iletişime geçebilirim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder