Dizel Enjektör Kalibrasyon Kodu Nedir? Kalibrasyon Nasıl Yapılır?


Enjektörlerin fabrikada üretimleri sırasında; yay sertliği, delik büyüklüğü vb. işlemlerde çok küçük farklar (üretim toleransı) oluşabileceğinden, yüksek basınç altında çalışan enjektörlerin püskürtme miktarlarında farklar meydana gelir. Üretilen her enjektör fabrikada test edilerek yakıt püskürtme özelliğine göre bir kalibrasyon kodu oluşturulur ve enjektörün üzerine basılır. Bu koda, kalibrasyon kodu denir.
Üretimden kaynaklı olarak enjektörün çalışmasında “mekanik sapmalar” ve “elektriksel sapmalar” meydana gelir. Bu sepele enjektörde “enjektör miktar dengelemesi” ve “enjektör gerilim (voltaj) dengelemesi” yapılmalıdır. Enjektör üzerindeki kalibrasyon kodu her iki sapma için de düzeltme işlemini sağlar.


Enjektörün mekanik (miktar) sapmalarının düzeltilmesine IMA ( IMA-Injector Menge Abgleichung (Injector Quantity Offset:Enjektör miktar sapması) dengelemesi denir.
Enjektörün elektriksel (gerilim) sapmalarının düzeltilmesine ISA( Injector Voltage Adjustment:Enjektör voltaj ayarlaması) denir. Enjektörün elektriksel toleransı düzenlenir (Piezo enjektörlerde).
Enjektör değişimlerinde veya ECU değişiminde, bu kodun aracın Motor ECU’süne ateşleme sırasına göre tanıtılması gerekir. Bunun için diyagnostik test cihazı kullanılır. Kalibrasyondan sonra enjektörler aralarında yer değiştiremezler.

Enjektör kalibrasyon kodu girilmezse ne olur?

*Motor rölantisi düzensizleşir, (yüksek rölanti devri)
*Motor zor çalışabilir.
*Motor siyah duman atar.
*Egzoz emisyonları artar.
*Motor gücü düşer.
Bazı enjektörlerde kalibrasyon kodu bulunmaz. Bunların elektrik soketlerine bir direnç elemanı yerleştirilmiştir. ECU, bu direnç değerini okur ve kalibrasyonu otomatik olarak gerçekleştirir. Bu tür bir sistemde enjektörler kendi aralarında yer değiştirebilirler.

Enjektör Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Enjektörler veya ECU değiştiğinde veya enjektörlerin yerleri değiştirildiğinde, enjektörlerin kalibrasyon kodları sırasıyla sisteme tanıtılmalıdır. Bunun için aracın diyagnostik yazılımı kullanılır, enjektör kalibrasyon menüsünden sırayla 1-2-3-4 enjektörlerdeki kalibrasyon kodları girilir ve kaydedilir.

Yorumlar