Motor Vantilatörü Nedir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?

Motor Soğutma Sisteminde Vantilatör Nedir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?

Motorun ön kısmına, ön tamponun hemen arkasına yerleştirilen radyatör peteği, aracın hareket etmesiyle gelen büyük miktarda havayla soğutulur, böylece soğutma sisteminde dolaşan sıcak su da soğutulmuş olur. Fakat düşük hızlarda, yoğun trafikte, çok sıcak havalarda ve motorun fazla yüke bindiği durumlarda, önden gelen rüzgarın soğutması, radyatörü yeterince soğutamaz, bu sebeple radyatör peteğinin arkasına vantilatör(ler) (radyatör fanları) yerleştirilmiştir. Radyatör fanları çalışarak, radyatör peteğinden geçen hava miktarının arttırırlar ve soğumayı hızlandırırlar. Aracın ön tarafından arka tarafına doğru (motora doğru) hava akışı sağlarlar. Radyatör vantilatörleri hareketlerini bir kayışla motordan veya elektrik motorundan alabilir.

 

Vantilatör Çeşitleri:

*Kayışlı Vantilatörler (Bu yazıda anlatılan)

*Elektrik Motorlu Vantilatörler (Radyatör Fanları)

 

Kayışlı Vantilatörler

Vantilatörler ilk zamanlarda direkt olarak bir V kayışıyla hareketini krank kasnağından  alırdı. Motor çalıştığı sürece vantilatör sürekli döner ve soğutmayı hızlandırırdı. Vantilatörün sürekli devrede olması, motorun yavaş ısınmasına sebep olur, soğuk çalışmasına sebep olur. Bu istenmeyen bir durumdur. Daha sonra bunun önüne geçebilmek için, vantilatörün çalışması ve çalışma hızının sıcaklığa bağlı olarak değişebildiği sıcaklık kontrollü hidrolik kavramalı vantilatörler kullanılmaya başlanmıştır.

motor radyatör vantilatör pervanesi

Sıcaklık Kontrollü Hidrolik Kavramalı Vantilatörler

Vantilatör hareketini bir kayışla motordan alan kasnaktan alır. Kasnak ile vantilatör arasına bir hidrolik kavrama yerleştirilmiştir. Hidrolik kavramanın çalışması, sıcaklığa bağlı olarak değişir. Yapısındaki silikon yağlı yağ kavraması, düşük sıcaklıklarda hareket aktarımı yapmazken, sıcaklık arttığından kavrama yaptırarak, kasnağın hareketinin vantilatöre iletilmesini sağlar, böylece sıcaklık belirli değeri aştığında vantilatör dönmeye başlayarak soğutmayı hızlandırır. Sıcaklık azaldığında vantilatör dönüş hızı azalır, sıcaklık arttığında vantilatör dönüş hızı artar.

 

Ana konu (Bkz: Soğutma Sistemi)

 

Yorumlar