Akü Etiketi Bilgileri - Akü Etiketi Nasıl Okunur?

 Akü Etiketi Nasıl Okunur? Etiket Bilgilerinin Anlamı 

Akülerin üzerinde teknik özellikleri belirten etiket bulunur. Etiketin anlamı şöyledir:

12V   80 Ah   EN/SAE/DIN     360A

Bir akünün en önemli parametresi kapasitesidir. AH (Amper Hour) amper saat ifadesinin kısaltması olan “AH” ibaresiyle belirtilir. Bu akünün kapasitesi 95 amper saattir.

12V: Nominal akü voltajı.

80Ah:  Akünün anma kapasitesi (Amper*saat) 20 saat akım çekildiğinde verebileceği akımı gösterir. Örneğin burada 80Ah aküden 20 saat akım çekilirse; 80=20 saat .x amper. X= 4 amper olarak bulunur.

360A: Aküden çekilebilecek maksimum akım. Buna soğukta kontrol akımı da denir -18 derecede en az 10 saniye süreyle bu akımı vermesi gerekir. Yani 360 amperi.

EN: Avrupa standartlarına uygunluk

SAE: Amerikan standartlarına uygunluk

DIN:  Alman standartlarına uygunluk

Akü kapasitesi (AH), üretici tarafından amper saat (ah) birimi olarak belirtilir. Buna nominal kapasite veya anma kapasitesi denir. Yeni tam şarjlı bir akünün depolayabileceği enerjiyi ifade eder.

Örneğin kapasitesi 60 ah olan tam dolu yeni bir akü, 20 saat boyunca 3 amperlik akımı verebilmelidir, bunu yaparken akünün gerilimi 10,5 voltun altına düşmemelidir.

Bir başka anlatımla; 95Ah bir aküden, 1 saat boyunca 95 amper çekilebilir ya da 95 saat boyunca 1 amper çekilebilir. Araçtaki elektrikli alıcılar fazlaysa veya fazla akım çekiyorlarsa, akü kapasitesi de buna göre yüksek olmalıdır.

Aküde, plakalardaki aktif madde miktarı, plaka yüzey alanı ve elektrolitteki asit miktarı arttıkça, akü kapasitesi de artar.

Dizel otomobillerde, benzinli otomobillerden daha yüksek kapasiteli aküler kullanılır, bir dizel motora ilk hareketi vermek daha zordur. Yine büyük motorlu veya çok fazla elektrik alıcısı bulunan motorlu araçlarda, yüksek kapasiteli aküler tercih edilir.

Voltaj (Nominal Voltaj): Akünün bir elemanındaki voltaj 2 volttur, 6 elemanlı (hücreli) standart bir akünün nominal voltajı 12 volttur.

Soğukta Kontrol Akımı: -18 derecede en az 10 saniye süreyle bu etiketteki maksimum akımı vermesi gerekir. Örneğin 360 amper.

Ana konu (Bkz: Temel Elektrik Bilgisi)

Ana konu (Bkz: Akü)

Yorumlar