Oynar Göbek Volan Arızası Nasıl Anlaşılır? Çift Kütleli Volan Arızası Belirtileri Nelerdir?

aaaÇift kütleli oynar göbekli volana sahip araçlarda, volan arızası çok görülür. Klasik tek parça volana kıyasla daha fazla arıza yapma eğilimindedirler. Özellikle yeni nesil araçlarda klasik tek parça volan yerine oynar göbek volan kullanılmaktadır, bu araçları sert kullanmamak gerekir, ticari araçlardaysa aşırı yük atmamak gerekir, araç yüklüyse keskin hareketlerden kaçınmak gerekir.

Oynar göbek volan arıza belirtileri (arıza nasıl anlaşılır):

Aşırı boşluk yapma, ses ve titreşim şeklinde gösterir. Kalkışlarda titreşim, rölantide çalışırken gelen tıkırtı-şakırtı sesi.

Oynar göbek volan arıza sebepleri:

Aracın sert kullanılması, ani-sert kalkışlar, motora fazla yüklenilmesi, ani hızlanmalar, araca fazla yük atılması (ticari araçlarda).

Oynar göbek volan arızalandığında, değiştirilmezse, volanın kendisi parçalanabileceği gibi, titreşimlerden dolayı şanzımanın kırılmasına da sebep olabilir.

Oynar göbek arızası durumunda yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

Sanayide bazı ustalar çift kütleli oynar göbekli volanı, tek kütleli (tek parça klasik) volan ile değiştirmektedirler, böylece sık arızaların önüne geçerler. Parçacılarda volan-debriyaj diski set halinde satılır ve araca uygulanır. Fakat üretici firmalar bu şekilde volanın eski sisteme geçirilmesini önermez, motor yazılımı ve çalışma özelliğinin çift kütleli volana göre ayarlandığını, eski tip volan ile değiştirilmemesi gerektiğini belirtirler. Oynar göbek volanın iptal edilmesi motor titreşimlerinin şanzımana daha fazla iletilmesine sebep olacağından, şanzıman arızalarına sebep olabilir.

(Bkz: Oynar Göbek (Çift Kütleli) Volan)

oynar göbek volan arızası

Yorumlar