Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir? Yenilenebilir Enerji Nedir?


Daha düşük egzoz emisyonlarının elde edilebilmesi için, fosil yakıtlar yerine, yenilenebilir yakıtların kullanılması söz konusudur. Yenilenebilir enerji kaynakları ise zamanla tükenmeyen ve sürekli kendini yenileyen, temelinde güneş enerjisi olan kaynaklardır. Bunlar; güneş enerjisi, bitkisel yakıtlar (biyokütle), rüzgar enerjisi, hidrolik enerjidir (hidroelektrik santralleri) . Bunlara ilave olarak dünyanın kendi yapısından kaynaklanan jeotermal enerji, dalga-gel git enerjisi de sınırsız-yenilenebilir enerji kaynakları arasında sayılır.

Fosil yakıtlardan elde edilen enerji, yenilenemez, tükenmekte olan sınırlı enerji kaynaklarıdır. Fosil yakıtlar, milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvan kalıntılarından oluşan hidrokarbon maddelerdir ve yenilenemez-sınırlı miktardadır. Bunlar; petrol, doğalgaz, kömürdür. Elektrik üretiminde nükleer enerji santrallerinde kullanılan uranyum gibi elementler de yenilenemez kaynaklar arasında yer alır.
Daha çevreci ve yenilenebilir enerji kullanımı için tüm alternatifler değerlendirilmektedir.
Bitkilerden elde edilen biyo yakıtlar, sentetik olarak üretilen benzin ve mazot kullanımı söz konusudur. Biyo yakıtların kullanımı yaygınlaşmamıştır, halen üretimi pahalı ve motora zararları söz konusudur, sadece fosil yakıtlara belirli oranda (%5-10) karıştırılarak kullanılmaktadır.

Sentetik yakıtlar ise henüz proje aşamasında ve üretimi halen daha pahalıdır.
Öte yandan daha düşük emisyon değerleri sunan fosil yakıtlar olan doğal gaz (CNG) ve sıvı petrol gazı (LPG) kullanımı yaygınlaşmıştır fakat bu bir sınırlı kaynaklı fosil yakıttır.
Sonuç olarak en temiz enerji olarak güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve barajlarda üretilen hidroelektrik enerjisi en temiz elektrik enerjisi kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerjinin ulaşımda kullanılması hedeflenen bir durumdur. Hibrit araçlar, elektrikli araçlar, yakıt hücreli (hidrojenli) araçların tamamen sıfır emisyonlu olabilmesi için, elektrikli araçların bataryalarının şarjı sırasında kullanılan elektriğin de yenilenebilir enerjiden sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca hidrojenli araçların kullandığı saf hidrojenin elde edilmesi sırasında kullanılan enerjinin de yenilenebilir enerji olması hedefler arasındadır. Böylece ulaşım tamamen sıfır emisyonlu olacaktır.

Güneş Enerjisi
Gelecekte güneş ışığı, dünyanın ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla enerji sağlayabilir. Dünyaya bir günde ulaşan güneş ışığı enerjisi, tüm dünya nüfusunun bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetmektedir. Buradaki problem, güneş ışığı enerjisinin, elektrik enerjisine dönüştürülmesindedir. Güneş enerjisinin potansiyelinin önündeki en büyük engel, güneş panellerindeki güneş pillerinin (güneş hücresi) veriminin düşük olması ve maliyetinin yüksek olması. Güneş hücrelerinin verimi yıllar içerisinde arttırılmaktadır. 1980’lerde %8 olan fotovoltaik modülünün verimi %17 - %20 lere kadar çıkarılmıştır. Güneş enerjisinin, diğer enerji kaynaklarıyla rekabet edebilmesi için, panel ve kurulum maliyetlerinin azaltılması, enerji veriminin yükselmesi gerekmektedir. Bununla birlikte geniş alanlara güneş panelleri kurulumu giderek yaygınlaşmaktadır. 
2010 yılında Almanya’da üretilen elektriğin %17’si, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmiştir. 2030 yılında yenilenebilir enerjinin, enerji kaynakları içindeki oranının %48’e çıkarılması hedeflenmektedir.

Yorumlar