Elektrikli Vakum Pompası Nedir? Elektrikli Fren Vakum Pompası Ne İşe Yarar?


Bazı benzinli otomobillerde ve tam elektrikli otomobillerin (EV) tümünde fren servosu vakumunun temin edilmesi için elektrikli vakum pompası kullanılır. Elektrikli otomobillerde kullanılan elektrikli vakum pompası sürekli çalışır. Mekanik vakum pompası hareketini eksantrik milinden alırken, elektrikli vakum pompası, akü’den aldığı elektrikle ve ECU kumandasında çalışır. Buna elektrikli fren vakum pompası da denir. Sistemin türüne göre sürekli devre olabilir veya sadece gerektiğinde ECU tarafından çalıştırılıp devreye alınabilir. Öncelikle (Bkz: Vakum Pompası ve Görevleri
Vakum Pompası Çeşitleri Nelerdir?
*Mekanik Vakum Pompası 
*Elektrikli Vakum Pompası (Bu konu)
Gerektiğinde Devreye Giren Elektrikli Vakum Pompası
Bu tip bir sistemde, örneğin fren servosu (westinghouse) için gerekli olan vakum, emme manifoldundan sağlanır. Fakat bazı durumlarda emme manifoldundaki vakum yetersiz kalabilir, bu durumda ECU, elektrikli vakum pompasını otomatik olarak çalıştırarak, sisteme vakum desteği sağlar. 
 
ECU, fren servosundaki vakum miktarını, buradaki bir mutlak basınç sensörüyle algılar ve atmosfer basıncıyla, fren servosu vakum odasındaki basınç farkını sürekli izler, basınç farkı limit değerin altına düştüğünde, elektrikli vakum pompasını çalıştırır. Bazı sistemler ayrıca bir fren servosu vakum sensörü yoktur, MAP sensörü sinyalleri ECU tarafından yorumlanır ve vakumun yeterli olup olmadığı yargısına varılarak, vakum pompası devreye alınır veya devreden çıkarılır. Elektrikli vakum pompasının ürettiği vakumun sadece fren servosuna etki etmesi için, sistemde çek valf bulunur.
Vakum pompası elektrik motoru tarafından döndürülür. Döner bilezik üzerindeki kanatçıklar, döner bileziğin dönmesiyle (merkezkaç kuvvetiyle) savrularak gövdenin iç duvarına temas eder ve kanatçıkların arasında odacıklar (hücreler) oluşur. Döner bilezik, merkez eksene göre kaçıktır, bu sayede kanatçıkların arasında oluşan odacıklar farklı hacimler oluşturur. Dönüş sırasında büyüyen hacme sahip odacıklarda vakum oluşur, bu vakum ilgili donanımlarda kullanılır. Dönüşün devam etmesiyle daralmaya başlayan odacıklardaki hava bir çıkış kanalından atmosfere salınır.
 

Yorumlar