Külbütör Mekanizması - Endirekt Supap Tahrik Sistemi


Külbütör mekanizması , Eksantrik milinden aldığı hareketle silindirlerde emme ve egzoz zamanlarının oluşması için, supapların açılmasını, diğer sıkıştırma ve iş zamanlarında kapalı kalmasını sağlamaktır. Eksantrik mili ile supaplar arasında çalışan mekanizmadır.
Külbütör ve supap mekanizması silindir kapağının üstünde bulunur. Motor en üst kısmında bulunan, supapları örten ve üzerinde yağ dolum kapağı bulunan kapağa “külbütör kapağı” veya “üst kapak”  denir. Metal sacdan, alüminyum alaşımdan veya plastikten olabilir. Külbütör kapağında motor yağ dolum kapağı bulunur.

Endirekt supap tahrik sisteminde, eksantrik (kam) mili, supaplara direkt olarak basmaz (direkt etki etmez), kam milindeki kamlar külbütör manivelasına hareket verir. Külbütör manivelası ise supaplara basarak açılmalarını sağlar. Endirekt supap tahrik sistemi (külbütör mekanizması); hem  alttan eksantrikli motorlarda hem de üstten eksantrikli motorlarda kullanılır.
   
Supapları çalıştıran parçalara külbütör manivelası, külbütör kolu veya piyano isimleri verilir. Külbütör manivelası, ayrı bir şaft (mil) üzerinde yataklandırılmıştır ve dairesel olarak hareket edebilir.
Külbütör kolu üzerinde supap ayar vidası bulunur, bu vida ve sabitleme somunu gevşetildikten sonra döndürülerek supap boşluk ayarı yapılır.
Bazı motorlarda hidrolik supap boşluk elemanı (hidrolik supap boşluk giderme elemanı) bulunur, böyle tiplerde supap boşluk ayar vidası bulunmaz, hidrolik supap iticilerinde olduğu gibi, bu sistemde de supap boşlukları otomatik olarak alınır. Hidrolik supap boşluk elemanına motor yağının akışı, külbütör parmaklarının içindeki kanaldan yapılır.

KÜLBÜTÖR KOLU
Supaplara basarak açılmasını sağlayan kollara külbütör kolları denir. Külbütör kollarına, külbütör parmağı, piyano, külbütör manivelası gibi isimler de verilir, kısaca külbütör denir. Külbütör manivelaları (piyanolar), dökme demir alaşımlarından veya sac malzemelere presle şekil verilerek yapılır.
Dökme demirden yapılan külbütör manivelaları külbütör miline bakır burçlarla yataklandırılır. Külbütör kolu (piyano veya külbütör manivelası), külbütör mili üzerinde bulunur. Külbütör milinin içi boştur ve bu kanaldan motor yağı geçerek yağlama yapar.
  
Bu örnekte preslenmiş sacdan yapılan külbütör kolları, bir külbütör miline değil, silindir kapağına küresel mafsallı saplamalarla takılmıştı. Supap ayarı, küresel mafsal bağlantı somunundan yapılır.
 
MAKARALI TİP KÜLBÜTÖR MEKANİZMASI
Alttan eksantrikli motorların terk edilmesi ve eksantrik milinin silindir kapağına yerleştirilmesiyle (OHC üstten eksantrikli motorlarda), uzun itici çubuk kullanımı ortadan kalkmıştır. Eksantrik milinin külbütörlere hareket vermesi sırasında, aşınmanın azaltılması için makaralar eklenmiştir. Eksantrik milindeki kam, külbütör kolunun ucuna bağlı makarayı iter, külbütör kolu hareket ederek supapları açar.
  
Supapların tahrik edilmesi (hareket ettirilmesi) biçimine göre supap sistemi ikiye ayrılır: 
*Endirekt Supap Tahrik Sistemi (Külbütör Mekanizmalı Supap Sistemi) (Bu konu)
 Ana konu (Bkz: Supap Sistemi)


Yorumlar