SCR Katalizörü Nedir? Nasıl Çalışır? Seçici Katalitik İndirgeneme Katalizörü

SCR katalizörü, egzoz gazındaki azot oksitleri (NOx); Azot (N) ve Su buharına (H2O) dönüştürerek zararsız halde getirir. Egzoz gazındaki zararlı NOx gazlarının zararsız hale dönüştürülmesi bu kısımda gerçekleşir. SCR katalizörünün içinde çok kanallı seramik bir yapı bulunur. Seramik yapı içerisindeki kanalların yüzeyleri, diğer katalizörlerden farklı bir olarak, ZEOLİT adı verilen mineral esaslı bir maddeyle kaplıdır. Bu genellikle bakır-zeolit maddesidir. SCR’nin anlamı: Selective Catalytic Reduction: Seçici Katalitik İndirgeme’dir. Burada “seçici” denmesinin sebebi, sadece azot oksitlerin kimyasal reaksiyona (indirgeme reaksiyonuna) sokuluyor olması ve diğer gazlarla ilgili bir işlemin yapılmıyor olmasıdır.


Azot oksitlerin (NOx) indirgenerek su ve azot haline dönüştürülmesi için gereken kimyasal reaksiyon, “amonyak” sayesinde gerçekleşir. Amonyak SCR katalizöründe depolanır. Depolanmış olan amonyak ile azot oksitler tepkimeye girer, bunun sonucunda Azot (N2) ve  su buharı (H2O) oluşur, buna “Seçici Katalitik i-İndirgeme (SCR) ” denir. Oluşan su buharı ve azot zararsızdır, egzoz çıkış borusundan atmosfere salınır. Amonyak egzozdan dışarı salınmamalıdır ve tümü SCR katalizöründe depolanmalıdır, bu sebeple SCR katalizörü yeterince büyük yapılır.


Amonyak iki farklı sistem düzeneğinde iki farklı şekilde elde edilir;
*Katkı Maddesi Olmayan Azot Oksit İndirgeme Sisteminde: SCR katalizöründen önce bulunan “azot oksit katalizöründe” oluşarak gelen ve SCR katalizöründe depolanan amonyak. Bu sistemde katkı maddesi Adblue yoktur. (Örneğin BlueTec 1). Sıralı olarak sistem düzeneği şöyledir: Oksidasyon katalizörü + Azot oksit depolamalı katalizör + Dizel partikül filtresi + SCR katalizörü
Veya
*Katkı Maddeli (Adblue) Azot Oksit İndirgeme Sisteminde: AdBlue katkı maddesi kullanılan sistemde, adblue püskürtülmesiyle elde edilen amonyak. (Örneğin BlueTec 2) 
Ana konu: (SCR Sistemi)

Yorumlar