Hall Etkili ABS Tekerlek Hız Sensörü Nedir? Görevi Yapısı Çalışması

Dört tekerde bulunan hall etkili hız sensörleri, tekerleklerin hızına göre kare dalga sinyal (dijital) sinyal üreterek, direkt ABS kontrol ünitesine iletir. ABS ECU, bu bilgiyi CAN BUS hattıyla motor ECU’ye iletir. Aks milinin ucunda (aks taşıyıcısında), bir sinyal diski bulunur, bu sistemde farklı olan şey, bu diskin mıknatıslı olmasıdır, diskin yapısında N ve S kutupları sıralanmıştır ve disk tekerle birlikte dönerken, hall etkili hız sensörünün önünden geçer, bu sırada sensörde kare dalga voltaj sinyali oluşur. Ön iki tekerleğin hız sensörünün sinyallerininden tekerlek hızı hesaplanır, bu iki hızın ortalamasından araç hızı hesaplanır.
Sensörün karşısında dönen sinyal diskinde N ve S kutupları ard arda sıralanmıştır ve sensörün önünden geçerken kare dalga sinyali üretilmesini sağlar. Sinyalin frekansından tekerleğin dönüş hızı hesaplanır. Örneğin tekerlek bir tur attığında, 48 adet kare sinyal üretilir.
ABS, hız sabitleme, ESP gibi sistemler, tüm tekerleklerin hızlarını anlık olarak takip eder. Mıknatıslı diske metal parçaların yapışması, kirlenme gibi sebepler, arızaya sebep olabilir, kontrol edilip temizlenmelidir.

Hall etkili tekerlek hız sensörü, endüktif tip tekerlek hız sensöründen yapısal olarak ve çalışma prensibi olarak farklıdır fakat görevi aynıdır; tekerleğin dönüş hızına göre sinyal üretip ECU’ye iletmek. ECU sensör sinyalinden tekerleğin dönüş hızını hesaplar.
Hall etkili tekerlek hız sensörünün üstünlüğü, çok düşük hızları bile algılayabilmesidir, sinyal kalitesi, tekerlek hızına göre değişmez. Fakat endüktif tip hız sensörünün voltaj sinyali hız arttıkça artar, yani düşük hızlarda çok düşük voltaj üretir ve sinyal kalitesi düşer. Yine hall etkili sensörde entegre devreyle birlikte, dijital (kare dalga) sinyal üretilir, dijital sinyalin iletiminde sinyal kalitesi azalmaz ve parazitlerden daha az etkilenir.
Endüktif tip tekerlek hız sensörünün herhangi bir besleme voltajı yoktur, bu sensör doğal mıknatısı ve sargısıyla kendiliğinden voltaj üretir (endükler). Hall etkili hız sensörünün ise 5 voltluk bir besleme voltajı vardır, bu bakımdan bu sensörün 3 tane kablosu vardır; +5 volt besleme ucu, eksi (şasi) ucu ve sensör sinyali çıkış ucu.
Endüktif tip hız sensörünün sinyal dişlisi sıradan metal bir dişlidir. Hall etkili tekerlek hız sensörünün önünden geçen sinyal dişlisi ise mıknatıslı bir disk şeklindedir.
 
Hall etkili tekerlek hız sensörünün içinde bir yarı iletken levha vardır, bu levhaya +5 volt gerilim ECU tarafından uygulanır, bunun sonucu levhaya bir voltaj oluşur (hall gerilimi).
Levhanın bir manyetik alanın içinden geçmesi, direnç değişimine sebep olur. Direnç değişimi de sensörün ürettiği voltajın  (hall voltajının) değişmesine neden olur. Bu, sensör sinyalidir, frekansından hız hesaplanır.
Arızalanması durumunda OBD sistemi bunu algılar ve bir arıza kodu hafızaya kaydedilir ve ABS Tekerlek Hız Sensörü ndeki arıza belirtileri ve sonuçları meydana gelir..

Yorumlar