Mikrometre Nedir? Mikrometre Nasıl Okunur? Nasıl Kullanılır? Yapısı Görevi Çeşitleri


Kumpastan daha hassas ölçümler yapabilmek için mikrometreler kullanır. Mekanik mikrometreler 0,01mm (milimetrenin yüzde biri) hassasiyette ölçüm yapabilirler. Elektronik mikrometreler daha hassas ölçüm yapabilmektedir. Mikrometreler metrik ve inç ölçüm birimli, mekanik veya elektronik olarak çeşitlere ayrılmıştır. Kullanım amacına göre bir çok çeşit mikrometre vardır. Otomotivde piston, supap, biyel, krank, çeşitli parça yatakları, delikleri ve milleri ölçmek için mikrometre kullanılır. 

Mikrometre Çeşitleri
*Dış çap mikrometreleri
*İç çap mikrometreleri
*Derinlik mikrometreleri
*Vida mikrometreleri
*Modül mikrometreleri
*Özel mikrometreler
*Elektronik dijital mikrometreler
Bu bölümde dış çap mikrometresinin okunması anlatılmıştır. 

Mikrometrenin Yapısı
Mikrometrede ölçümü yapılacak olan parça, sabit örs ve hareketli mil arasında düzgünce yerleştirilir. Mikrometrenin sabit sap kısmı üzerinde milimetre cinsinden ölçülendirilmiş cetvel kısmı vardır, buna “bilezik” denir. Bilezik üzerine geçmiş ve dönen parçaya “tambur” denir. Ölçüm alındıktan sonra, ölçünün bozulmaması için bir kilit mandalı bulunur.
  

MİKROMETRE OKUMA (MİKROMETRE KULLANMA VE ÖLÇÜM YAPMA)

Mikrometre temiz ve kalibresi doğru olmalıdır. Ölçümü yapılacak olan parça temiz-çapaksız ve parçanın üzerinde kir katmanı olmamalıdır. Mikrometrenin tamburu döndürüldükçe aralık değişir, döndürme sırasında tamburun, cetvel üzerindeki milimetre çizgileri üzerinde hareket ettiği görülür. 
Ölçüm okunurken tamburun kenarı kısmının cetvel üzerindeki hizasına ve tam üzerindeki ölçü çizgilerinin, referans çizgisiyle çakışma durumuna bakılacaktır. Parça, hareketli mil ve örs arasına düzgünce yerleştirilir ve hareketli mil parçaya dayanır. Bu anda kilit pimi kullanılabilir. 
Okuma yapılırken ilk önce bilezikteki referans çizgisinin üzerindeki ana cetvelden milimetre değeri okunur. Dönen tamburun bittiği kısım, hangi çizgiyi geçmiş veya üzerindeyse, temel ölçü olan milimetre değeri odur (örneğin 10mm). 
Daha sonra yine bilezikteki referans çizgisinin altındaki ölçü çizgilerine bakılır, bu çizgiler buçuk çizgileridir, üstteki her bir 1mm’lik aralığı tam yarısından bölerler, böylece ölçüm sırasında tambur bu çizgileri geçerse 0,5 mm eklenir; geçmezse, direkt üstteki değere tamburda okunan değer eklenir. Tambur üzerindeki cetvel 0,01mm hassasiyetindedir. Sırayla 0,01 0,02 0,03 şeklinde gider, “10” rakamı görüldüğünde anlamı 0,1 mm’dir, 30 rakamı görüldüğünde anlamı 0,3mm’dir.
 
Kısaca özetlemek gerekirse, tamburun cetvelde kaç mm’yi geçtiğime bakılır ve daha sonra yine tamburun referans çizgisinin altındaki 0,5mm çizgisini geçip geçmediğine bakılır, geçmişse 0,5mm eklenir, daha sonra tambur üzerindeki çizgilerden hangisi, referans çizgisiyle karşı karşıya gelmişse, bu değer de eklenir ve ölçüm sonucu okunmuş olur.


Yorumlar