Fren Servosu Arızası - Fren Pedalı Neden Sertleşir? (Westinghouse Arızası)

Fren Servosu Arıza Belirtileri (Hidrovak-Westinghouse Arıza Nasıl Anlaşılır?)

Fren servosu bozulup arızalandığında, fren pedalı sertleşecektir, fren kuvveti azalacak ve frenler zor tutacaktır. Aracı durdurmak için frene çok kuvvetli olarak basmak gerecektir.
Bazı durumlarda fren servosunun boşluk ayarının bozuk olmasından (boşluğun olması gerekenden küçük olması) dolayı frenler kapma yapabilir. Rölanti devrinde dalgalanma olması da fren servosu arıza belirtilerinden biridir. Fren pedalın basınca üfleme yapması ve ses gelmesi de, fren servosunun (westinghouse) arızalı olduğunu gösterir.


Fren Pedalı Neden Sertleşir Şişer?
Eğer aracın fren pedalı çok sertse, zor fren yapılıyorsa fren servosu arızasından söz edilebilir. Motor çalışmıyorken fren pedalı pompalandığında fren pedalının şişip sertleşmesi normaldir fakat araç çalıştırılınca fren pedalının yumuşaması gerekir. Fren pedalı yumuşamıyorsa, fren servosu arızalı demektir.


Fren  Servosu Arıza Kontrolleri
1. Yöntem: Motoru çalışan aracı stop edin, fren pedalına birkaç kez basıp bırakın, fren pedalı pompalandıkça özellikle yaklaşık 3. basıştan sonra fren pedalı sertleşmiyorsa, fren servosu arızalı demektir. Önce (Bakınız: Fren Servosu Nedir? Nasıl Çalışır?)
2. Yöntem: Aracı stop edin, motor çalışmıyorken fren pedalına basıp bırakarak birkaç kez pompalayın, fren pedalı sertleşecektir. Fren pedalına basılı durumdayken aracı çalıştırın, fren pedalının yumuşayıp aşağı indiğini hissedeceksiniz. Bu oluyosa fren servosu sağlamdır, bu olmuyorsa fren servosu arızalıdır.
 
Fren servosu arıza sebeplerinden en yaygın olanı, fren servosu vakum hortumunun yırtık-çatlak-çıkık olması veya bağlantı kelepçelerinin gevşemiş çıkmış olmasıdır. Vakum hortumu, fren servosuyla emme manifoldunu birbirine bağlar. Benzinli araçlarda fren servosunun vakumu, emme manifoldundan sağlanır, dizel araçlardaysa emme manifoldunda vakum olmadığından, ayrıca bir vakum pompası bulunur (mekanik vakum pompası veya elektrikli vakum pompası). 



Eğer fren pedalı çok sertse ilk önce vakum hortumu kontrol edilmelidir. Vakum hortumu sağlamsa, daha sonra fren servo girişindeki vakum hortumu çek valfini kontrol edin.
Dizel araç sahibiyseniz, vakum hortumu sağlamsa, vakum pompasını kontrol edin, vakum pompası arızalıysa fren servosu çalışmaz ve frenler sertleşir. Dizel araçlarda vakum pompası genellikle silindir kapağında bulunur.
Fren ana merkezi, fren servosunun hemen ön kısmında bulunur, fren merkezindeki olası bir hidrolik yağ kaçağı, fren servosunun içine sızabilir, bu durumda servo diyaframı bozulur. Ana merkezde fren hidrolik yağı sızıntısı kontrol edilmelidir.
Hidrovakın (fren servosunun) içinde hava sızdırmaz esnek bir diyafram plaka vardır, bu diyafram yırtılmışsa fren servosu çalışmaz, fren pedalı sertleşir, frenler zor tutar.
Fren servosunun merkezinde, pedal itme çubuğunun geçtiği kısımda sızdırmaz keçeler-contalar bulunur, bu keçe ve contalar bozulursa fren servosu çalışmaz.

Servos gövdesinin içindeki dış ortamdan havanın girmesini sağlayan atmosfer basınç valfi bozulmuşsa, fren servosu çalışmaz.
Yine aynı şekilde servo gövdesinde bulunan vakum kontrol valfi bozulmuşsa servo arızasına sebep olur. Fren pedalı bırakılmasına rağmen aracın kendi kendine fren yapmasına sebep olur. Bu tür fren servosu arızalarında, servonun değiştirilmesi önerilir.
Fren servosu değişiminde, fren servosu itme çubuğu ile, fren ana merkez silindiri arasında boşluk doğru olarak ayarlanmalıdır, bu boşluk değeri üretici firmanın katalog değerlerine göre ayarlanmalıdır. Düşük boşluk frenlerin kapma yapmasına, fazla boşluk frenlemede gecikmeye sebep olur. (Bakınız: Fren Servosu Nedir? Nasıl Çalışır?
Ana konu (Bakınız: Fren Sistemi)

Yorumlar

  1. Çok yardımcı oldu teşekküler

    YanıtlaSil
  2. merhaba astra g aracımda frene bastığımda fıslama sesi ve rölantide düşme hatta ani frende stop etme sorunu var birkaç gündür egr valfi map sensörü vs. kontrol edildi fakat çalışmalarında sorun yok aklıma westinghouse geldi kolay bozulan bir parça olmadığını ve yenisinin pahalı olduğunu öğrendim fren mesafesi uzadı fakat tutuyor bu parçanın bozuk olması ihtimali dışında bağlantı hortumlarından yada kelepçelerden hava kaçakları oluşabilir mi bunlar bahsettiğim rölanti ve stop etme sorununa sebebiyet verir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar öncelikle böyle paylaşımlarda bilgi sahibi olup araç sahiplerine bilgi veren arkadaşlara teşekkür ediyorum bende de Opel ınsıgnıa 1.6 dizel var 2017 model araçta hafif bazen çok sesli hava sesi geliyor frene basınca gidiyor seyir halindeyken çok az bir hava sesi gelmeye devam ediyor bu durumda ne yapabilirim tekrardan teşekkür ediyorum.

      Sil
    2. sizinle aynı sorun bende de var, çözüm bulabildiniz mi.

      Sil
    3. Merhaba aynı sorun bende de mevcuttu aracım opel astra h 2010 hb fren pedalı bölgesinden hava sesi geliyordu birkaç ay sonra seyir halindeyken frene bastığımda pedal sertti ve tutmuyordu pedalı bir kaç kez pompaladiktan sonra duzeldi fakat tehlikeli olduğunu düşündüğüm icin westinghause değiştirdim hava sesi kesildi arizamda düzeldi

      Sil
  3. Hocam kolay gelsin bende laguna 1 var frene basınca fıs fıs ses geliyor frene sonuna kadar basmassan tutmuyor westanhouse den olurum eğer ondan sa illaki değişmemizmi lazım tamiri yokmu teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. merhabalar 2011 fluence 1.6 privilege araç sahibiyim araçta fren pedalı boşta dibine kadar gidiyor ve fren neredeyse hiç tutmuyor pedalı pompaladığımda fren gayet iyi tutuyor sonra 1 dakika sonra yine aynı hale geliyor aklıma westinghouse dan başka birşey gelmiyor ama benim pedal sertleşmiyor boşalıyor tahminim işlevini görüyor ama içi patlamış olma ihtimali yönünde sizin bir fikriniz var mı acaba şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,
      fren hava yapmış veya westinghouse bozuk olabilir.

      Sil
    2. hocam aynı sorun bende de var sorun ne çıktı bulabildiniz mi ?

      Sil
  5. merhaba

    bundan 2ay önce el freni çekik unuttuğumdan dolayı aracı hareket ettirdim.sonrasında fren yaptıgımda fren aşırı yumuşadı ve sonuna kadar basınca durabildim. Aradan 2 ay sonra ise, aniden motor ilk çalıştığında frene bastıdığımda sertleşme ile birlikte hava sesi geliyor aşırı. tahminim westinghouse. fakat bu durumu, el freni cekik hareket ettirmem sonucunda meydana gelmiş olabilir mi? teşekkürler,

    YanıtlaSil
  6. Bir den bire fren pedalı çok sertleşti arabayı çalıştırdığımda yumuşaması gerekirdi yumuşamıyor ve araç stop ediyor ne yapmam lazım neyden kaynaklanıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,
      fren servosu ve hava hortumuna baktırmak gerekebilir.

      Sil
  7. Selam aleyküm bende audi a4 1.9 tdi aracım var bunun firen lerindeki sıkıntı arac calışırken fireni birkackez pompalayınca şişiyor sonra etkili tutmuyor sonra bırakınca birkac saniye sonra normale dönüyor sonra pompalayınca yine aynısı oluyor vester haus deiştim düzelmedi servoyuda degiştim olmadı problem devam ediyor eger bilgisi olan varsa bildirirse sevinirim şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  8. merhaba benim arabam vw golf 4 1.9 sdi motor yağı fren servosunun içine kaçarak servoyu bozuyor, motorçular motor yağının vakum pompasından kaçarak fren servosuna aktığını söylüyorlar, fakat orda hava akını servodan pompaya doğru,bu halde yağ hava akınının eksine nasıl kaçıyor, üstelik bir tane klapan bile varken, lütfen yardımcı ola bilirmisiniz, önceden teşekürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Doğru söylemişsiniz, hava akımı servodan vakum pompasına doğru. Mantık olarak olmaması lazım ama ortada yağlanma gerçeği de var. Vakum pompasından servoya giden hava hattında bir çek valf var bu bozuk olabilir. Servoyu yağlayan motor yağı değil, fren merkez silindirinden sızan fren yağı olabilir (sadece tahmin), servoya gelen yağı incelemek lazım. Ya da ustaların dediği gibi vakum pompasından yağ kaçağı bir şekilde bu hattan servoya geliyor olabilir; kaçak pompadaki contalardan olabilir, vakum pompasındaki contalar (o-ringler) değiştirilebiliyorsa daha ucuza sorun çözülebilir.

      Sil
  9. Merhaba ben seat ibiza 2013 1.4 benzinli
    Aracım çalışırken westinghous manifold tan gelen hortum bağlantısı üfürme sesi gibi ses geliyor bide rolente sabit durmuyor araç çalışırken frene bastığımda rolentede düzeliyor üfürme sesinde gidiyor arıza westinghouse tan mı yoksa manifold ile westinghouse hava hortumundan mı yardımcı olursanız çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hava (vakum) sesi hangisinden geliyorsa onu değiştirmek gerekir, hortum ucuz olduğundan bu değiştirilip denenebilir.

      Sil
    2. Merhaba İbizası olan arkadaş durumu çözebildinizmi? Aynı sorun bendede var.

      Sil
  10. Grande punto 1.3 dizel aracımı çalıştırdığımda fren pedalının oradan hava sesi geliyor frene bastığımda ses kesiliyor.Frenlerde sıkıntı farketmedim. Bu bir problem mi ? Neden Kaynaklanıyor ? Ne yapmak Gerekiyor. Bulunduğum yerde tamirciler bilgili değil yardımcı olurmusunuz.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba 98 model polo hb arabam var fren cekvalfinde ki sorun motor devrinin yüksek olmasına sebep olur mu

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar
    Aracım 1999 enjeksiyonlu şahin fren ana merkezi ve westenhause yeni değiştı frenler eskisinden daha kötü tutuyo
    Bir kac kez havasını almamiza rağmen tutmuyo fren
    Fren cok sert ve zor tutuyo
    AciLL yardım

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar. 2013 RENAULT TRAFIC 2.0 DCI aracim var. Aracta frenler sabah bindigimde cok sert. Calistirdigimda normale donuyor. 1 hafta oncede hidrolik yagini makina yardimiyla degistirdim. Simdilerde ise fren sert uzuyo arac tam tutunma gerceklestiremiyor. Cok basincada ani durusa yakin oluyor.Arada ffrenden sabahlari fisss sesi geliyor. Yardiminiz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar Octavia 1.2 tsi aracım servo hatası verdi. Fren pedalı şişmişti ve fren yapamıyordum. Park halindeydim şükür ve el freniyle durdum. Motor kapalıyken 2 3 kere frene bastım sertti. Tekrar Çalıştırırken fren yumuşadı ve sorunsuz devam ettim. Bu durumda servo çalışıyor anladıpım kadarıyla ama güvenemiyorum tekrarlar diye. Neden olmuş olabilir ... Balatalarım değişme zamanı gelmişti bununla bir ilgisi olabilir mi? Bu bilgilendirici yazı için ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı sorun bende de var beyfendi sorun neymiş öğrene bildiniz mi

      Sil
  15. Merhaba,
    2009 1.3 fiorinomda yaklaşık bir saatlik sürüşler sonrasında frenlerde şişme ve bazı sert frenlemelerde ise ayağımı frenden çektiğim halde araç fren yapmaya devam ediyor. Hatta fren pedalını ayağımın ucu ile yukarı kaldırdım.
    Bunun nedeni sizce ne olabilir.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Aracım 2012 benzinli LPG li focus araçla durcağım zaman ayağım debriyaja basılı halde durursam rölantide hiç oynama olmuyo gayet normal araç durmadan önce boşa atıp ayağımı debriyajdan çekip o şekilde frene basıp durursam rölanti İbresinde önce düşme sonra yükselme oluyo bunu araç benzinle kullanırken az yaparken lpg de biraz daha belirgin yapıyo sorun westinghouse da olabilir mi?yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar sorun çözüldü mü? Sebebi neymiş

      Sil
  17. Merhabalar; makalelerinizi ilgiyle okuyorum.. 97 model otom. vectra b aracım var. çalıştırmadan itibren pedal tarafından tıslama gelmekte ..frene basınca ve çekince ses tonu değişmekte aracı stop edince ses 3 sn snra gitmekte, fakat arıza bulma yöntemlerinden 2 side bende yok abs ye giriyor ve fren tutmakta. sizce sorun manifolttan servoya bağlanan cek valf temi yada diğer vakum borularındamı ? nerededir? teşekkürler..

    YanıtlaSil
  18. Selam 2012 pejo boxer var 2.2 120 piyes 3 hafta önce ustaya gittim de yağ kaçağı vardı turbo arızalı dedi yeni turbo taktırdım 1 havta sonra tekrar yağ kaçağı oldu gitimde turbocuyu aradı anlattı oda buhara bak dedi baktı buhar fazla ondan yapıyor dedi başka bir üstada bana firen vakumundan da yapar dedi olabilirmi vakum motora hava verbilirmi

    YanıtlaSil
  19. Merhaba aracım 2004 passat 1.8t. Arac ilk çalıştırdıgımda fren pedalı boşta stop ediyorum pompalıyorum düzeliyor sebebi ne olabilir

    YanıtlaSil
  20. Megane 1 2003 model aracım çalıştıktan sonra fısır fısır ses geliyor frene dokununca kesiyor stop ettikten sonra 1 dakika kadar fısıltı devam ediyor frenlerde herhangi bir sıkıntı yok şuanda İleride bir sıkıntı olurmu yada arıza nedendir

    YanıtlaSil
  21. 1992model dizel sitesinde Passat aracım var aracın fren çok sert ve frene basınca basılı kalıyor araçta restanauz yok yağlı fren ve absl i fren tipi bu tip fren tamirinde n .Anlayan varmi

    YanıtlaSil
  22. Merhaba, yazınızı okudum. bende de vw tiguan araç var, sorunum ise seyir halinde ani frende fren mesafem çok uzuyor,pedal dipte sertleşiyor, abartılı şekilde sert basmadan araç durmuyor. diskleri tornada sildirdik, orjinal balata taktık, hidrolik yağını da değiştirdik, sonuç aynı. dip noktadan sonra daha aşaüı inmiyor pedal, salma yok, stop halinde basınca sertleşiyor da, sorun neyden kaynaklanabilir acaba, bulamadık bir türlü.

    YanıtlaSil
  23. Öncelikle böyle güzel açıklayıcı bir bilgi için teşekkür ederim. Aracım Sabahları kontağı frene basmadan çevirip sonra frene basıp marş abastığımda fren servosu devre dışı diye hata veriyordu. Bugün arıza kayıtlarına baktırdım kayıtta birşey çıkmadı mekanik parçada olabilir dediler. Hidrovak Westinghouse da sıkıntı yok ancak üzerinde sensörü bulunan vakum hortumunun değişmesi gerekebilir dediler. Benim diğer bir problemim vardı sorduğumda cevap alamıyordum. Buradan tam buna atıf yapılmış. rolantide devir saatinde dalgalanma yapıyordu. Yukarıda da fren servo arıza belirtilerinden denildiğini gördüm. vakum hortumu için yan sanayi falan yok orjinal parça içinde işçilik dahil 850,00 TL dediler.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba, aracım Chevrolet Rezzo 2005 model.
    Aracım ile seyir halindeyken yüksek beya düşük hızlarda fark etmiyor, çukur yada kasisten geçerken frene bastığımda abs direk devreye girip pedal aşırı sertleşiyor ve frenler asla tutmuyor kendi kendine yavaşlayıp durunca yumuşuyor pedal ve durana kadar abs devresen çıkmıyor. Pompalama yapamıyorum pedal sertleşmesinden. Bildiğin yalancı frenleme yapıyor araç. Normalde hiç bir sorun yok çukur yada kasisten geçerken frene basımca yapıyor. Sorun nedir sizce? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba megan 1.5 dizel dizel 2016 model aracında üfleme gibi radyo cızırtı sı gibi bir ses geliyor araç çalışırken tabi frene basınca ses kesiliyor yardımcı olursanız sevinirim fren pedalı çok sert değil ve tutuyor yeterince

    YanıtlaSil
  26. Merhaba,. 2009 golf 6 1.4 tsi aracım var.
    14 ay önce vestanoz arızası dan değişim olmuştu. 1 hafta önce yine başıma aynı soru geldi. Servise götürdüm vestonaza motor yağı geldiğini ve motora açıp bakmamız gerekiyor dedi.
    Segman veya piston değişimi olabilir dedi.
    Sizce motor yağının gelme sebebi nedir

    YanıtlaSil
  27. Merhaba hocam bende pegaut partner var araç çalışırken sağ teker arkasından biyerden fıssss diye hava sesi geliyor, motor çalışmazken ses kayıp oluyor fren pedalını pompaladığımda pedaldan gacır gucur ses geliyor daha önce yoktu akşamdan beri böyle bir durum var.
    Sebebi ne olabilir.

    YanıtlaSil
  28. Chevrolet aveo 2011 ayak fren pedali arasira takili kaliyor usta yay takti takilmasi azaldi ama genede takiliyor arac gitmiyor ayakla pedali yukari cekince duzeliyor sorun nerden olabilir tesekkurler

    YanıtlaSil
  29. Öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim bende de 89 model fort 2.5 luk var firene bastığımda firen pedalı birden küt diye bi ses yapıp biraz öne gidiyor sert bastığım zamn da ise küt diye vurma yapıyo ve firenler tutmuyor vestenhousdan kaynaklana bilirmi

    YanıtlaSil
  30. Mrhb opel combo 1.3 aracın firen westinghosune motor yagi geliyor firen bozuluyor 2 sefer degistirdim sebebini bilen varmi

    YanıtlaSil
  31. S.a kolay gelsin benim aracımda hareket halindeyken frene basınca stop ediyor boşa alınca stop ediyor ama sürekli yapmıyor rolantide dalgalanmaya oluyor tekliyormus gibi sebebi nedir teskkur ederim

    YanıtlaSil
  32. citroen zx var benim sorunum şu frene araç giderken ilk basışta görevini yapıyor daha sonraki pompalamada fren sertleşiyor aracım dizel arızayı anlamadım.biraz ilerledikden sonra tekrar ilk basışta çok güzel fren görevini yapıyor ikinci üçüncü basış yaptığımda yine aynı şekilde fren sertleşiyor ve tutmuyor

    YanıtlaSil
  33. Aracımı çalştırıp 30 metre gittikten sonra sağ ön tekerlek ani şekilde kitleniyor sorun nedir aceba cevap verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  34. İyi akşamlar hundai h 100 model 2006 freni yolda giderken 2. De ses geliyor tıs diye3 .de sertleşiyor çalışınca fren yumuşak oluyor neden olabilir

    YanıtlaSil
  35. iyi günler westinghause içinde yağ nereden gelir açtığımızda yağ vardı bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turbo motorsa, vakum pompasından gelir. Atmosferikse emme manifoldundan gelir. Hidrolik yağ gelmişse, fren ana merkezinden kaçak yapmıştır.

      Sil
  36. Merhaba aracüm 2012 seat leon fren de sertlesme oluyo calişirken bide pedallarin orda sanki yag püskürtülmüs gibi yag var acaba neden dir cevaplarsaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  37. Merhabalar. 2005 Hyundai Accent Admire dizel 3 silindir aracım var. Araba çalışırken frene iki üç kere basınca fren sertleşiyor araba istop ediyordu. Fren vakum hortumu tıkalı diye değiştirildi. Sorun çözüldü. Benim sorum normal bir hortum takıldı. Eskisinin içinde bir valf olduğunu duydum. Bir sorun yaratır mı. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  38. Merhabalar. 2005 Hyundai Accent Admire dizel 3 silindir aracım var. Araba çalışırken frene iki üç kere basınca fren sertleşiyor araba istop ediyordu. Fren vakum hortumu tıkalı diye değiştirildi. Sorun çözüldü. Benim sorum normal bir hortum takıldı. Eskisinin içinde bir valf olduğunu duydum. Bir sorun yaratır mı. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  39. İyi akşamlar bmw 2001 model E 46 320 d aracımın frenine arka arkaya iki üç kere basınca fren pedal sona gidiyor fren tutmuyor bir müddet sonra normale dönüyor, vakum değişti fakat sorun devam ediyor neden olur teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  40. Merhaba yardımcı olursanız çok sevinirim 1 aydır sorunumu kimse çözemiyor. Kime gittiysem topu bir diğerine atıyor. Geçen yıl çalıştırınca aracım p'den 5-10 dk boyunca çıkmaz oldu. Yola çıktıktan sonra 5-6 dakşka boyunca da fren çok ağır tutuyordu. İsındıktan son ne viteste ne de frende sıkıntı olmuyordu. Bu sene ise fren hareket ettikten sonra iyi( yada alıştım 😀) ancak 4-10 derecede bile vites 4-5 dakika p'de takılı kalıyor. Tahminim fren sistemi ama ilk çalıştırdığımds fren lambaları aktif yani fren müşüründe sıkıntı yok. Çözüm iletirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  41. Westinghause den turboya giren hortumun birinde basınç yok biraz gidince acc arızası veriyor gaz kesiyor sonra stop çalıştırınca normal 3/5 km sonra tekrar yakıyor araç bundab yapar mı, neden yapar. 2016 Honda Crv dizel.

    YanıtlaSil
  42. Merhabalar
    aracım Citroen Yeni Berlingo 2021 Mod. 35 000 km de.
    Frene sert basınca ABS çalışıyor ,daha fazla da durmaya yakın ve yokuş inerken.
    Sorun ne acaba ?
    Saygılar...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder