Pompa Enjektörlü Dizel Yakıt Sistemi ve Çalışması
Bölüm 1 - 2Dizel motor teknolojisinin hızla gelişmesi, pompa enjektör sisteminde de kendini göstermiştir. Eski tip mekanik pompa enjektörlerin yerini, selenoid valfli veya piezo valfli pompa enjektörler almış durumda. Özellikle hafif ticari ve ticari yük taşıtlarında, (örneğin: kamyonet, kamyon, tır gibi), pompa enjektörlü yakıt sistemleri kullanılmaktadır. Yakıt basıncını çok yüksek değerlere (2500 - 3000 bar) çıkarabilen, yakıtın püskürtülme süresini çok hassas şekilde ayarlayabilen ve en önemlisi kademeli (ön püskürtme) yapabilen yeni nesil pompa enjektör sistemleri sayesinde, büyük hacimli dizel motorlarda da yakıt sarfiyatı azaltılmış ve motor performansı yükseltilmiştir.
Pompa Enjektör Nasıl Çalışır ?
Pompa enjektörün anlatımlı çalışma videosu:
Çalışması: Pompa pistonu aşağı inmeye devam ederken, ana enjeksiyon meydana gelir. Yakıtın büyük miktarı püskürtülür. Selenoid valfin akımı kesildiğinde, valf yayı, pimi geri iter, çıkış deliği açılır. Basınç odasındaki yüksek basınçlı yakıt, geri dönüş hattında girer, basınç düşer, iğne yayı iğneyi aşağı bastırır, meme deliği kapanır, püskürtme sona erer. Pompa enjektör bir ön bir de ana enjeksiyon yaparak yakıtı yanma odasına gönderir.
Pompa enjektör sisteminde kullanılan besleme pompasının çalışma videosu:
Pompa enjektör sisteminde, yakıtın pompa enjektörlere gönderilmesi için bir ön basınçla basılıp gönderilmesi gerekir. Bunu besleme pompası yapar, besleme pompası genelde silindir kapağında bulunur ve hareketini eksantrik milinden alır. Besleme pompasının bir yakıt girişi ve bir yakıt çıkış kanalı vardır. Besleme pompasının içerisinde iki ayrı basınç odası vardır, bunların iki ayrı yakıt giriş kanalı ve yakıt çıkış kanalları vardır, bu kanallar tek bir yakıt girişine ve yakıt çıkışına bağlıdır. Basınç odalarını birbirinden ayıran ve yakıt geçişini engelleyen ayırma kanatçıkları vardır.
(Bkz: Dizel Enjektör Çeşitleri)
Bölüm 1 - 2
Yorumlar
Yorum Gönder