Yağ Basıncı İkaz Lambası Neden Yanar?

Yağ Basıncı İkaz Lambası Neden Yanar? Yağ Lambası Yanarsa Ne Yapılmalıdır?

*Motor yağ pompasının bozulması (yaygın sebep).
*Motor yağının bir kaçak sebebiyle sızması, krank yataklarının aşırı aşınması, yağın azalması veya bitmesi, motorun yağ yakması gibi sebeplerden yağ basıncı düşmüş olabilir. Motor yağ kaçağı genellikle silindir kapak contasından, yağ soğutucusundan, turbodan, karterden, krank yataklarındaki aşınmadan (basıncı düşürür) kaynaklanır.

*Yağ filtresi tıkanmıştır.

*Sensör veya tesisatı bozulmuş olabilir (nadiren).



Yağ İkaz Lambası Neden Yanar? Ne Yapılmalıdır?
Motor yağı basınç sensörü, çok düşük basınç algıladığında ya da sensör bozulduğunda, sürücü gösterge panelinde arıza ışığı yanar. Motoru durdurun "STOP" uyarısı verebilir.
Bu durumda aracınız hemen kenara çekip motoru durdurun.

Yağ ikaz lambası yandığında ilk yapılması gereken, aracı kenara çekip, motoru stop edip, 5 dakika bekledikten sonra yağ seviye çubuğunu çekip, yağ seviyesini kontrol etmektir. Yağ seviyesi, çubuktaki işaretli kısımda (arasında-ortasında) olmalıdır. Eğer motor yağı çok azalmış ya da bitmişse, motoru çalıştırmayın ve bir yetkisi servis çağırın.
Motor yağı seviyesi normal, yağ kaçağı yok, motorun çalışmasında bir anormallik veya gürültü yok, fakat arıza lambası yanıyorsa, bu durumda sensörün bozulmuş olma ihtimali göz önüne alınabilir.

Benzeri: (Bkz: Yağ Seviyesi İkaz Lambası)

(Bkz: Yağ Basınç Müşürü)

(Bkz: Yağ Basıncı Sensörü)

Yorumlar