Manyetik Kumandalı (Transistörlü) Elektronik Ateşleme Sistemi


Ateşleme sisteminin çalıştırılmasında en önemli problem ve geliştirme alanı, primer akımının nasıl kesileceğiyle ilgilidir. Platin kumandalı klasik ateşleme sistemi mekanik olarak anahtarlama (ON-OFF) yaptığından dolayı, bu sistemin dezavantajları oldukça fazladır, bunlar; platin takımının belirli aralıklarla ayar gerektirmesi, platin kontak uçlarının meme yapması ve yüzeylerinin bozulması, temas kalitesinin düşmesi ve voltaj düşmesinin meydana gelmesi, mekanik arızalar çıkarması vb. Platin kumandalı sistemde bu olumsuzluklar, ateşleme zamanlamasının bozulmasına, ateşleme geriliminin yeterince yüksek olmamasına sebep olmaktaydı, bu durum ateşlemenin bozulmasına, motorun çalışmamasına, zor çalışmasına, tekleme yapmasına sebep olmaktaydı. Bu olumsuzlukları gidermek amacıyla, mekanik olarak çalışmayan, birbirine fiziksel olarak temas etmeyen bir anahtarlama sağlayan, “Manyetik Kumandalı Klasik Ateşleme Sistemi” geliştirilmiştir, buna; “Transistörlü-Sinyal Jeneratörlü Ateşleme” de denir.
Manyetik Kumandalı Klasik Ateşleme Sisteminde platin takımı yoktur, bunun yerine distribütör  kapağının altında bir sinyal jeneratörü ve buna bağlı çalışan bir transistör bulunur. Sistemdeki diğer tüm parçalar aynıdır. Bu sebeple platin kumandalı klasik ateşlemeli bir motor, kolayca manyetik kumandalı sisteme dönüştürülebilir, distribütörün değiştirilmesi ve bobin bağlantısının yapılması yeterlidir.
 
Distribütör milinde,  platini itip çalıştıran kam çıkıntıları yerine; sinyal kanatçıkları bulunur. Eksantrik miline bağlı olan distribütör milinin dönmesiyle, sinyal kanatçıkları da döner. Motorun silindir sayısı adedince sinyal kanatçıkları, sinyal jeneratörünün önünden geçerken, sinyal jeneratöründe bir sinyal voltaj oluşmasını sağlarlar. Sinyal jeneratöründe oluşan bu gerilim, transistöre iletilir ve primer akımının devresinin tamamlar halde (ON konumunda) olan transistör, OFF konumuna geçerek primer devre akımını keser, tam bu anda sekonder devrede yüksek gerilim oluşarak bujilerede kıvılcım çakması sağlanır. 
Üst konu (Bkz:Klasik Ateşleme Sistemi)

Yorumlar