2017 Corolla 1,6 Benzinli Valvematic Motor Periyodik Bakımı (40 Bin Bakımı) -Parçaları ve Fren Balatası Değişimi

2017 Toyota Corolla 1,6 Benzinli Periyodik Bakımı (40 Bin Bakımı) -Parçaları ve Fren Balatası Değişimi
2017 Toyota Corolla Multidrive S (Advanced) 1,6 litre atmosferik benzinli motor. Uyarı: Bu bir kullanma talimatı veya servis el kitabı değildir, parçalar yan sanayidir. Yetkili serviste orijinal yedek parçaları kullanmanız önerilir. Burada ben bireysel olarak tercih ettiğim parçaları taktım ve parçaların markaları öneri amaçlı değildir. Aracın periyodik bakım işlemleri ve değiştirdiğim parçalar: 
Motor yağı (5W-30), 10 bin km’de bir. 
Yağ filtresi 10 bin km’de bir. 
Polen filtresi 10 bin km’de bir. 
Hava Filtresi 40 bin km’de bir. 
Bujiler 100 bin km’de bir. 
Otomatik şanzıman yağı ilk kez 80 binde, daha sonra 40 bin km’de bir (80-120-160 bin km). Lastik rotasyonu 10 bin km’de bir öneriliyor.



YAĞ-YAĞ FİLTRESİ-HAVA FİLTRESİ-POLEN FİLTRESİ DEĞİŞİMİ
Castrol magnatec 5W-30 (A5) (SN standardında) 4 litre motor yağı.  Hepsiburada’dan 140 tl.

Karter tapa contası, yetkili servisten temin edildi. 5  tl. Sanayideki parçacılarda bulamadım.


Karter tapası sökülerek eski motor yağı boşaltılır.

Karter tapası ve tapa contası değiştirilerek sıkılır. Bazı ustalar sadece tapa contasını değiştirir, tapayı yeniden kullanabilir. Önerilen, her ikisinin de değiştirilmesidir.



Bosch yağ filtresi 35tl. Sadece içindeki filtre elemanı değişiyor, filtrenin dış gövdesi değişmiyor. Kutudan, filtre contası (o-ring) de çıkıyor, bu parça da değiştirilir.

Kilit parçası tornavida ve penseyle yerinden çıkarılır. Yağ filtresi, özel sökme aparatıyla veya zincirli-kayışlı sökme aparatıyla sökülerek, içindeki filtre elemanı değiştirilir. Filtre kutusundan çıkan yeni conta (büyük o-ring), eskisiyle değiştirilir, takılırken biraz yağlanıp ıslatılır.

Filtre kutusu takılıp sıkılırken, doğru torkta sıkılmalıdır. Yetersiz sıkıldığında yağ kaçırabilir. Çok fazla sıkılırsa, contasını (o-ringi) ezer ve yine yağ kaçağına sebep olabilir.

Wunder marka yan sanayi hava filtresi. 25 tl.

40.000 km kullanılmış orijinal hava filtresi (denso).

Araçtan çıkan orijinal hava filtresi ve yan sanayi yeni hava filtresi. Corolla'nın hava filtresi akünün olduğu yerde plastik kutunun içindedir, kilit mandalları iki adet sökülür ve plastik kutu açılır. Hava filtresinin keskin köşesi sol alta gelecek şekilde yerine takılır.

10.000 km kullanılmış eski polen filtresi (orijinal).

Gutsy marka yan sanayi kabin hava filtresi (polen filtresi), karbonlu. 20 tl. Corolla'da polen filtresi torpido gözünün arkasındaki kasette. Önce torpido açılır, torpidonun amortisörünün klipsi sökülür, torpido sertçe çekilerek yerinden alınır. Arkada polen filtresinin kaset yeri var, kapağı klipsli sağ tarafından klips kaldırılıp açılır ve yeni polen filtresi yazılar öne gelecek (up) yazısı ve işareti yukarı bakacak şekilde takılır.
 



FREN BALATASI DEĞİŞİMİ

2017 Toyota Corolla Multidrive S (Advanced) araçta kullandığım fren balataları Bosch marka ön-arka set toplam 300TL (Kasım 2019 fiyatı). Balataların performansından memnunum gayet güzel çalışıyorlar.

Arka Fren Balataları Balata Kutusu

Ön Fren Balata Kutusu

2017 Toyota Corolla Multidrive S (Advanced) araçta fren balata değişimi. Ön balata değişiminde kaliper pistonu aparatla direkt geri itilebilir. Arka balata değişimindeyse, kaliper pistonunu iterken aynı zamanda pistonu döndürmek gerekiyor, bu sebeple özel alet gerektiriyor.

2017 Toyota Corolla Multidrive S (Advanced) araçta fren balata değişimi.

Yorumlar