Motor Yağ Seviye Sensörü Nedir Nasıl Çalışır?

Bölüm 1 - 2
Motor yağı seviye sensörü, motorun emme manifoldu tarafından, ucu yağ karterine daldırılmış şekilde takılmıştır. Motor yağ seviye sensörü, motor yağı seviyesinin hesaplanması için gereken sinyalleri ECU’ye iletir. Yapısında bir ısıtıcı hat, bir sıcaklık sensörü (NTC) ve kablo soketi bulunur.
Motor Yağı Seviyesinin Ölçülmesi
Sensörün yapısında bir ısıtıcı hat bulunur ve yağın içine dalmış durumdadır. Sensöre belirli bir akım (miliamper) gönderilir ve sensordeki ısıtıcı hattın ısınması sağlanır, sensöre bu akım  ilk gönderildiğin an, devredeki gerilim (voltaj) düşüşü hesaplanır. Sıcaklık, ısıtıcı hattın direncini, dolayısıyla voltaj düşüşünü değiştirir. İlk akımın verilmesinden 2 saniye sonra, tekrar bir voltaj ölçümü yapılır. İki voltaj ölçümü arasında, voltaj farkı vardır çünkü ısıtıcı hattın sıcaklığı değişmiştir, bunun sebebi sıcaklığın motor yağına geçmiş olmasıdır (ısı transferi). Sıcaklık değişimi, yani bunun sonucu meydana gelen direnç değişimi, ve bunun sonucunda ortaya çıkan voltaj değişimi, sensör ucunun yağın içine ne kadar batmış olduğuna bağlıdır, yani yağın seviyesine bağlıdır.

Sensördeki bu voltaj değişimi, yağın seviyesinin hesaplanmasında kullanılır. Yağ seviyesi belirli bir değerin altına düştüğünde, gösterge panelinde uyarı yazısı gösterilir.
Sensördeki NTC sıcaklık algılayıcısı, motor yağının sıcaklığını ölçer ve seviye hesaplamasında bir düzeltme katsayısı olarak kullanır.
Ölçüm için ön şartlar: Aracın yatay bir düzlemde olması ve  90 saniye boyunca çalışmıyor olmasıdır.
Motor Yağı Seviyesinin Ölçülmesi
Sistem, aracın düz konumda olduğunu anlamak için, aracın yakıt aldığı zamanı takip eder. Araca yakıt alındığında, aracın düz bir zeminde olduğu varsayılır. Aracın ne zaman yakıt aldığının bilinmesi için, araç stop etmeden önceki yakıt  miktarıyla, araç çalıştırıldıktan sonraki yakıt miktarı artışı gözlemlenir, bu an yakıt alındığı andır ve bu anda ölçülen değer, yağ seviyesinin değeri olarak sisteme kaydedilir. Bunun dışında yeni nesil araçlarda eğim sensörü bulunur, bu sensör vasıtasıyla da aracın düz konumda olum olmadığı tespit edilebilir.

Motor Yağı Seviye Sensörü Neredir? 
Motorun alt kısmında yağ karterinde bulunur.

Bölüm 1 - 2

Yorumlar

  1. ALLAH rızası için birisi yardım etsin 2008 model wolsvagen polo 1.4 TDI aracim çalışıp isindiginda kontak kapatıp tekrar açtığımda kırmızı yağ lambası sönüp sarı renk olarak 4 kez yanıp sönüyor araç çalışır durumdayken yapmıyor seviye sensörü arızası dendi seviye sensörü değişti maxsimum 4 saat sonra gene aynı olay başladı gene yağ seviye sensörü yazıyor ne yapicam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çözüm buldunuz mu acaba benimde başıma geldi

      Sil
  2. Vw lerde Kaput sensörü vardır kaput kilidi üzerinde o sensör bozulmuş olabilir.Kontrol et ondanda yakar o sarı lambayı.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder