Otomotiv Terimleri Sözlüğü A Harfi


ABC (Active Body Control): Aktif gövde kontrolü. Mercedes  tarafından geliştirilmiştir. Otomobilin yana, öne, arkaya ve geriye doğru savrulmasını-yığılmasını, ECU kumandasında ve elektrohidrolik olarak gerçekleştirir. Hidrolik olarak çalışan bir aktif süspansiyon sistemi çeşididir.
ABDC (After Bottom Dead Center): Alt ölü noktadan sonra
ABS (Anti BlockSystem-Anti Blokaj Sistemi) : Frenleme sert yapıldığında sistem tekerleklerin kızaklama (kayma) yaptığını algılar ve milisaniyeler içinde tepki vererek, kızaklama yapan tekerlek disklerine uygulanan frenleme kuvvetini, tekerlek yola tutununcaya kadar azaltır (sıkar ve boşaltır), böylece lastikle yol arasında kaymasız tutunma gerçekleşerek frenleme yapılır. Bu sayede sürücü direksiyon hakimiyetini kaybetmeden aracı kontrol edebilir. Sistem elektrohidrolik olarak çalışır. Günümüzde otomobillerde standart olarak bulunur.



AC: Alternatif akım.
ACC (Air Conditioning Clutch): Klima kompresöründeki elektromanyetik kavrama.
ACC (Adaptive Cruise Control): Adaptif (uyarlanabilir) seyir (hız) kontrolü. Öndeki aracın hızına göre aracın hızını ayarlayabilmesini sağlayan sistem.
ACC (Automatic Climate Control): Otomatik iklimlendirme kontrolü.
Accelerator: Gaz pedalı.
Acceleration: Birim zamandaki hız değişimi. Hızlanma, ivmelenme.
Actor (Aktör) –Aktivatör :Otomotivdeki karşılığı “uygulayıcı” dır. ECU’den aldığı sinyallerle çalışıp uygulayan elektronik donanımlardır. Örneğin: enjektörler, ateşleme bobinleri vb.
ADB (AutomatischeDifferantial Bremse) (Otomatik Diferansiyel Freni): Standart kilitli diferansiyellerin elektronik devreli versiyonu.
Additive: Katkı maddesi. Yağlarda ve yakıtlarda eklenen katkı maddeleri.
Adezyon: Sıvıların veya katı maddelerin birbirine yapışmasını sağlayan kuvvete adezyon denir. Yapıştırıcı maddelere ise “adhesive” denir.
ADS (AdaptivesDaempferSystem): Araçta bulunan küçük bir bilgisayar (ECU) yardımıyla amortisör sertliğini; yol durumu, yolcu sayısı ve yük ağırlığına göre optimum olarak ayarlayan sistem.
A/C (Air Conditioner): Klima sisteminin kısaltılmış ifadesidir.
A/D: Analogtan dijitale dönüşüm. A/D çevirici gibi. CAN BUS sistemine dair bir terim.
A/T (Automatic Transmission): Otomatik şanzıman. (M/T: Manuel şanzıman)
Advance: Avans, ateşleme avansı. Öne almak, daha erken gerçekleştirmek.
AFR (Air Fuel Ratio): Hava yakıt oranı.



AFR Sensor (AFR Sensörü): Hava yakıt oranı sensörü; oksijen (lambda) sensörü.
Air Brake System: Havalı fren sistemi.
Air Cooled: Hava ile soğutulan, hava soğutmalı.
Air Filter: Hava Filtresi
Air Flow Sensor: Hava akış sensörü – MAF Sensörü – Debimetre
Air Gap: Bujilerde orta elektrot ile şasi elektrotu arasındaki boşluk, buji tırnak aralığı.
AFS (Active FahrwerksStabilierung): ABC sistemiyle aynı işlevi görür. Citroen’de kullanılmıştır.
Airbag (Hava Yastığı) – SRS (SuplementaryRestraintSystem): Çarpışmalara karşı yolcuyu koruma derecesi son derece yüksek olan hava yastığı koruma sistemidir. Hava yastığı, çarpışma sırasında çarpışma sensörlerinden gelen sinyalle, hava yastığı kontrol ünitesi tarafından çok hızlı bir şekilde açılarak, yolcuyu darbeden korur.
Akıcılık Derecesi (Viskozite): Sıvıların akmaya karşı göstermiş olduğu dirençtir. Viskozite yüksekse, sıvı zor akar; düşükse kolay akar.
Aks Mili: Aks mili. Dönen mil. Dingil.
Akselerasyon (Acceleration): Zaman içindeki hız değişimidir, ivme- ivmelenmedir. Hızlanmadan pozitiftir, yavaşlamada negatiftir.



ALB (Anti LockBrakes): ABS’nin ilk ve basit halidir. Kızaklayan (kayan) tekerlekleri hızlı bir ritimde bırakıp tekrar tutan fren sistemi.
Alt Ölü Nokta (AÖN): Silindir içerisinde hareket eden pistonun ulaştığı ve yön değiştirdiği en alt noktadır.
Alternatör: Motordan aldığı dönüş hareketini elektrik enerjisine dönüştüren donanım.
Amper: Akım şiddetinin birimi. Birim zamanda bir iletkenden geçen elektrik miktarı.
Amper Saat (AH:Amper Hour): Akünün kapasitesini belirten birim. Akünün bir saat boyunca verebileceği elektrik akımı miktarını verir. Veya 1 amperlik elektrik akımını kaç saat boyunca verebileceğini gösterir.
Anot: Artı uç. Pozitif +
Antifriz: Radyatör suyuna ilave edilerek, suyun sıfır “0” derecenin altında bile donmamasını sağlayan kimyasal maddedir. %50 glikol + %50 su karışımından meydana gelir. Sadece donmayı önlemek için değil, sistemdeki pas ve korozyonu önlemek için de kullanılır.
Anti Rust: Pas önleyici.
Akü: Elektrik enerjisini kimyasal olarak depolayan ve bir devreye bağlandığında elektrik üreten akım kaynağı. (Akümülatör)
API (AmericanPetroleumInstitute): Amerikan petrol enstitüsü. Yağların özelliklerini ve standartlarını belirleyen kuruluş.
Aquaplaning: Lastiklerin yoldaki su üzerinden geçerken suyun üzerinde kayması, lastikle yol arasındaki temasın kesilmesi durumu. Bu durumda aracın kayması ve savrulması olasıdır.



ASC+T (AutomatischeStabilitatsControl+Traktion):  BMW’de kullanılan elektronik çekiş kontrol sistemidir. Çekiş yapan tekerlekler sürekli olarak izlenir ve kayma olup olmadığı denetlenir. Çekiş tekerleklerin bir kayma-patinaj olduğunda, ASC+T devreye girip frenleri ve motoru kontrol ederek aracın yolda kalmasını sağlar.
ATM: Atmosfer. 1 bar basınca eşit hava basıncı. 1 atm =1  bar.
A Sütunu: Araçlardaki ön cam ve ön kapı arasında bulunan ilk direk sütun.
ASR (Anti Slip RegulatorSystem): Kaygan yol koşullarında, özellikle kalkış anında tekerleklerin patinaj yapmasını engelleyen sistemdir. Patinajı önlemek için, patinaj yapan tekerleğe frenleme kuvveti uygulanır, ayrıca motorun torku da sınırlanır.
Atalet: Bir cismin herhangi bir hareket yönüne veya hız değişikliğine karşı göstermiş olduğu dirençtir. Hareket halindeki cismin bu hareketi devam ettirme eğilimi veya duran bir cismin durmaya devam etme eğilimidir.
Atık Gaz Normu: Araçların çevreye ne kadar gaz salınımı yapabileceklerini belirleyen normlardır (kurallardır). Euro 3 normu Avrupa’da 1.1.2000 yılından itibaren geçerlidir. Euro 4 normu  1.1.20105 ve 2006 yılından itibaren geçerlidir.
ATF (Automatic Transmission  Fluid): Otomatik şanzımanlarda kullanılan yağ. Otomatik şanzıman yağı (sıvısı). Hidrolik direksiyonlarda da ATF kullanılır.
Atomizasyon: Sıvının gaz içerisinde çok küçük zerrelere ayrılıp parçalanmasıdır. Örneğin mazotun yanma odasına atomize olarak püskürtülmesi.
Autodimming: Dikiz aynalarda, aynanın otomatik olarak kırılması. Yansıyan ışık daha yoğun olarak kırılır ve ayna kararır.
AVC-LAN (Audio Visual Comminication  - Local Area Network): Radyo teyp iletişim ekranı – Bölgesel ağı: Gösterge paneli ECU’sü ve araç bilgi ekranını birleştiren ağ.
AWD (All Wheel Drive): 4 tekerden çekiş sistemi. Motor torkunun 4 tekere birden aktarılarak çekişin 4 tekerden birden yapılması. Yeni nesil araçlarda normalde 2 tekerden çekiş, gerektiğinde 4 tekerden çekiş yapabilen “akıllı dört tekerden çekiş sistemi” anlamında da kullanılmaktadır.
AWS (All Wheel Steering): Direksiyonun dört tekerleği birden yönlendirebildiği sistem.
Axle: Aks mili. Dönen mil. Dingil.

Yorumlar