Station Wagon Nedir? Station Wagon Araçlar Nelerdir? (SW-Avant-Touring-Variant-Tourer)

STATION WAGON ARAÇLARIN ÖZELLİKLERİ

Büyük ve kullanışlı olan station wagon (sıteyşın vagon) otomobiller oldukça geniş bagaj yükleme alanına sahip 3 veya genelde 5 kapılı otomobillerdir. Kalabalık aileler için, bol eşya-bagaj ile sık ve uzun seyahatlere çıkanlar için en ideal otomobil tasarımıdır. Station wagon kasa (gövde) tipi, sedan kasanın bir alt çeşididir; aracın motoru, donanımları ve orta-ön gövde tasarımı tamamen sedanla aynıyken, arka kısmı C - D sütunları ve bölmeleri değiştirilmiştir. İki bölmeli (motor ve yolcu+bagaj) ve genelde 4 sütunlu (direkli) otomobillerdir. A,B,C,D sütunları bulunur.


Tavan, düz, uzun ve yüksek bir şekilde arka bagajı kapatmış durumdadır, bagaj kapağı aracın tavanının üstüne doğru açılır. Bagaj bölmesinin üzerini kapatan yatay tavan çizgisi, bir bagaj kapağıyla dik bir eğimle aşağı doğru iner.
Çok geniş bagaj ağzı sayesinde, büyük hacimli yüklerin kolayca sığdırılması mümkündür. Arka koltukların yatırılmasıyla, yükleme hacmi arttırılabilir ve uzun eşyalar da sığdırılabilir.
Farklı otomotiv üreticileri stationwagon araçlarına isimler vermektedir. 



Audi Avant: Audi’nin station wagon otomobillerine verdiği model ismidir. Sportif görünüşlü, yüksek bagaj kapasiteli otomobillerdir. Audi avant araçlar: Audi A4 Avant, Audi S4 Avant, A6 Avant
BMW Touring: BMW’nin station wagon modellerine verdiği isim. Bmwtouring araçlar: BMW 3 Series Touring, BMW 5 Series Touring
Peugeot SW: Peugeot marka stationwagon araçların isimlerdirmesindeSW  kısaltması bulunur. Station Peugeot araçlar: 206 sw, 207 sw, 307 sw, 308 SW, 508 SW, 2008 SW
Renault Sport Tourer:Renault’nunstationwagon araçlarıdır. Örneğin Renault ClioSportTourer
Volkswagen Variant:Vw firmasının stationwagon modellerine verdiği isimdir. Station wagon Volkswagen araçlar: Vw Golf Variant, Polo Variant, PassatVariant
Opel Sports Tourer: Station wagonopel otomobillerdir. Örneğin: Opel Astra Sports Tourer, Opel Insignia Sports Tourer 


Diğer markaların isimlendirmesiyse şöyledir; Alfa Romeo: Sporwagon, Fiat: Weekend, Skoda:Combi, Seat:Vario, Ford: Turnier (Bkz: Otomobil Segmentleri-Araç Çeşitleri)
 

Station wagon araçlar sedanların bir alt çeşidi olmakla birlikte, hatchback kasalarla da benzerlikler taşımaktadır, yolcu ve bagaj bölmesinin birleşik olması bunlardan biridir. Hatchback araçlardan farkları ve üstünlükleri ise; daha geniş arka koltuklar, daha fazla sayıda yolu taşıma kapasitesi, çok daha büyük bagaj hacmi, daha derin (uzun) bagaj yükleme alanı, daha konforlu sürüş. 


Türkiye’de efsane Renault 12 Toros Station Wagon ve Tofaş Kartal modelleriyle bir neslin hafızalarında yer etmiş, gönüllerinde taht kurmuş kasa tipidir aslında stationwagon. 90’ların çocukları bu araçların bagajlarında yolculuk yapmışlardır.

Türkiye’de otomobillerin kullanım amaçlarına bakıldığında, en uygun kasa tipi stationwagondur, buna rağmen halk tarafından belki de yersiz estetik kaygılarla yeterince talep görmemektedir. Avrupa ve Amerika’da ise oldukça talep gören bir kasadır.
Ana konu: (Bkz: Otomobil Segmentleri-Araç Çeşitleri)

Yorumlar