Sedan Nedir? - Sedan Arabalar - Sedan Mı Hatchback Mi?

SEDAN ARABA NEDİR? 

Otomobil tasarımında en klasik kasa tipi sedandır. Orta, üst ve lüks sınıf sedan otomobiller bir çok segmentte kendine yer bulmuştur. Aile otomobili olmasının yanı sıra iş dünyasında da tercih edilmektedir. Sedan otomobil kasası; Hatchback ve Notchback olmak üzere iki alt çeşide ayrılır.
Yolcu bölmesinden tamamen ayrı olan geniş bagaj bölmesi, eşyaların yolcu bölmesini işgal etmeden yüklenmesini sağlar. Bagaj hacimleri, hatchback araçlardan daha büyüktür. Sedanların dingil (aks) açıklığı, yani ön ve arka tekerlekler arasındaki mesafe ve gövde (şasi) uzunlukları hatchbacklere göre daha uzundur. Bu, daha iyi bir yol tutuşu ve virajlarda daha az savrulma avantajlarını sağlar.

Daha uzun (büyük) gövde, hatchback araçlara göre daha fazla ağırlığı da beraberinde getirir, bir otomobilde daha fazla ağırlık, daha fazla yakıt tüketimi demektir.
Sedanların daha geniş iç hacimleri, hem ön hem arka koltuktaki yolcular için daha ferah bir yaşam alanı ve daha yüksek konfor sağlar, arka koltuk yolcuları için daha fazla diz ve baş mesafesi söz konusudur. Bir hatchback otomobilde arka koltuktaki üçüncü kişi sıkışarak ve zor sığarken, sedanın arka koltuğuna 3 kişi rahatça oturabilir.

Sedan araçların arka camında cam sileceği bulunmaz, cam sileceği liftback araçlarda vardır.
 

4 kapılı, 3 bölmeli ve 3 sütunlu  (A sütunu, B sütunu, C sütunu) otomobillerdir.  Otomobildeki 3 bölme; motor bölmesi, yolcu bölmesi ve bagaj bölmesi, birbirinden net bir şekilde ayrılmıştır. Bagaj, yolcu bölmesinden tamamen ayrıdır ve bagaj kapağı yukarı doğru açılır. 4+1 yolcu kapasitesine sahiptir. Bazı sedan kasalarda 2 kapılı tasarım da görülebilmektedir, örneğin Audi A5 iki kapılı. Bazı sedan kasalı spor görünümlü otomobiller, üretici firma tarafından “coupe” olarak da sunulabilmektedir, örneğin: Mercedes-Benz CLS-Class.



Sedan otomobil tasarımının alt çeşitleri:
Club Sedan, Notchback Sedan, Fastback Sedan, Hardtop Sedan, Hatchback Sedan, Chauffeured Sedan, Sedanets

Sedan araçlar: Toyota Corolla, Fiat Egea, Renault Megane, Honda Civic, Honda Accord, Mercedes Benz E Class, Audi A3 A6,  Alfa Romeo Giulia, Mazda 6, Bmw 3-4-5-6-7 serisi, Volkswagen Passat, Jetta.
Ana konuya: (Bkz: Otomobil Segmentleri-Araç Çeşitleri)

Yorumlar