Crossover Nedir? Crossover Ne Demek? Crossover Araçlar Hangileridir?

CROSSOVER NE DEMEKTİR? CROSSOVER ARAÇLARIN ÖZELLİKLERİ

Crossover kasa tipi; SUV ile hatchback kasanın karışımıdır. SUV’lerin küçüğü olan crossover araçlara, Crossover SUV de denmektedir), şehir içi trafiğinde sürüş kolaylığı, park etmede pratiklik, geniş bagaj hacmi, yüksek gövde yapısı ile ön plana çıkmaktadır. SUV araçlara göre daha şehirli, daha asfalt arabası ve daha küçük olan Crossover’lar, arazi aracı gibi görünen fakat şehirde-asfaltta ve günlük yaşamda kullanılabilen spor görünüşlü otomobillerdir. Geçiş anlamına gelen “crossover” kelimesi, otomotivde hatchbck ile SUV (jip) kasaların (gövde) arasında bir geçiş tasarımıdır. Günümüz otomotiv pazarında pazar payını arttıran bir kasa tipidir. Hatcback, SUV ve Station Wagon kasaların bir karışımıdır; tümünden çeşitli özellikler-donanımlar almıştır.Crossover araçlara; Crossover Utility Vehicle (CUV) da denmektedir. (Crossover: kırosovır, SUV:Esyuvi diye okunur.) 


Otomotiv üreticileri ortak platform (temel şasi yapısı) kullanarak farklı seriler (modeller) üretmektedirler, böylece oldukça verimli (karlı) bir üretim sistemi kullanmış olurlar. Crossover otomobiller, normalde hatchback veya sedan araçlar üretilen platformlarla aynı platform üzerine inşa edilmektedir. Özünde aynı araçların farklılaştırılmış versiyonlarıdır.  Örneğin bir hatchback olan Renault Clio ile bir Mini Crossover olarak Renault Captur; Megane ile Compact Crossover olan Kadjar aynı platform üzerinde üretilmektedir. Bmw X3 ile,Bmw 3 serisi de aynı şekilde. Nissan C platfrom üzerinde üretilen araçlar: Dacia Lodgy, Nissan Qashqai, Nissan X-Trail. 


Şasi iskeleti ve gövdenin tek bir parçadan oluştuğu monokok (unibody) tek parça gövde üzerine inşa edilmiştir. Bu bakımdan teknik olarak SUV’lerden ayrılır ve binek yolcu otomobillerine benzer.(Bkz: Otomobil Segmentleri-Araç Çeşitleri)
Temel olarak iki bölmeden oluşur; motor bölmesi ve yolcu+bagaj bölmesi. Yolcu ve bagaj bölmesi birleşiktir, arka koltuktan bagaja ulaşmak ve arka koltukları yatırarak yolcu ve bagaj bölmesini birleştirmek mümkündür.
Genelde yaygın olarak iki tekerden (önden) çekiş sistemine sahip olan crossover otomobillerin 4 çeker (4WD-AWD) olanları da vardır.

Crossover Araçların Avantajları Nelerdir? (SUV vsCrossover)

Yüksek koltuk pozisyonuyla çevreyi daha iyi görebilme imkanı. Aracın daha yüksek olması sebebiyle trafikte güven hissi ve altını sürtme olasılığının azalması. SUV gibi sportif ve agresif görünmesine rağmen, SUV’lerdendaha hafif olması, daha küçük motorlu olması, daha konforlu, daha az yakıt tüketimi sağlaması. Geniş bagaj hacmi ve oturma alanı. Daha iyi diz ve baş mesafesi. 4 tekerden çekişli olanlarının arazi ve kötü (kar-buz-çamur vb.) yol şartlarında güvenle sürüşü mümkün kılması.


Crossover Araçlar Hangileridir?

Crossover çeşitleri şunlardır: Mini-Small Crossover (Küçük Crossover), Compact Crossover (Orta boy Crossover). Kompakt crossoverlarda lüks (Luxury) modeller de bulunmaktadır. Kompakt Crossover sınıfının yaratıcı Nissan Qashqai olarak kabul edilir.



Small-Mini Crossover Otomobiller ( Küçük B Sınıfı Crossover)
SeatArona, 
Skoda Yeti, 
Fiat 500x, 
Opel Mokka X, 
Opel Crossland X,
Ford Ecosport,
Renault Captur, 
Peugeot 2008, 
CitroenCactus, 
DaciaDuster, 
Toyota C-Hr, 
Honda Hr-V,
Mazda Cx-3, 
Kia Stonic, 
Hyundai Kona, 
Jeep Renegade, 
Mini Countryman 



Compact Crossover Otomobiller (Kompakt-Orta C Sınıfı Crossover)
Nissan Qashqai, 
Volkswagen Tiguan, 
SeatAteca,
Audi Q3, 
Bmw X1,
Skoda Karoq,
Mercedes Gla 
Opel Grandland X, 
Ford Kuga, 
Renault Kadjar,
Renault Koleos, 
Peugeot 3008, 
Citroen C4 Aircross, 
Toyota Rav4, 
Honda Cr-V, 
Mazda Cx-5,
Hyundai Tucson, 
Kia Sportage, 
Jeep Compass, 
Volvo Xc40, 
İnfiniti Qx30, ,
Jaguar E-Pace, 
Range Rover Evoque
(Bkz: Otomobil Segmentleri-Araç Çeşitleri)

Yorumlar