DSG Şanzıman Sorunları Arızaları Yorumları - DSG Nasıl Kullanılır?

VW-AUDI DSG ŞANZIMAN ARIZALARI

7 ileri çift kavramalı DSG şanzımanlar (DQ200), dünyada en çok satan çift kavramalı şanzımanlardan biridir. Uzun yıllardır üretiliyor olması ve çok satılması, bu şanzımanın sorunlarının giderildiği, iyileştirmelerinin yapıldığı, her araç modeli için optimize edildiğine işaret eder. Dsg şanzımanlarının eski nesillerinde daha sık şikayetler söz konusuyken, son yıllarda arızaların ve şikayetlerin azaldığı söylenebilir. Örneğin eski versiyonlarda mekatronik ünitede kullanılan sentetik yağların aşırı sıcakta arızaya sebep olduğu, bu sebeple mineral yağa geçildiği biliniyor. Bunun dışında şanzımanın yazılımı da her geçen yıl daha iyi optimize ediliyor. Renault’nun EDC’si, Fiat’ın DCT’si göz önüne alınırsa, DSG şanzımanın oldukça başarılı olduğu söylenebilir.


Çift kuru kavramalı (yarı) otomatik şanzımanlar, çok iyi konfor ve performansın yanı sıra, çok düşük yakıt tüketimleriyle ön plana çıkıyor. Tüm bu iyi özelliklerin yanında, şanzımanın yapısından kaynaklanan bir de kötü özellik geliyor; çift kuru kavrama (baskı-balata) kullanıldığı için, zamanla aşınıyor ve değiştirilmesi gerekiyor. Bakım masrafı ve parça-servis gideri daha az olan fakat nispeten daha fazla yakıt tüketimine sahip kaliteli tork konvertörlü tam otomatik şanzıman ve bir Japon cvt şanzıman, alternatif olarak düşünülebilir. (Bkz: Otomatik Şanzıman Çeşitleri) Her tercihte göze alınması gereken bazı olumsuz özellikler var. Fakat günümüz otomobil pazarında devir çift kavramalı şanzımanların devridir.


DSG Şanzıman Arızaları (Silkeleme Sarsıntı Ses)

Dsg şanzımanlarında en çok arızalanan kısım: kavrama setidir, bunun dışında şanzımanda bulunan 12 adet sensörden birinin bozulması, elektrovalflerden birinin bozulması gibi sebeplerle arızalar ortaya çıkmaktadır.
Bazı durumlarda serviste DSG şanzımanda yapılan yazılım güncellemesi ve adaptasyon işlemleriyle çeşitli şikayetler giderilmektedir.

DSG şanzımanı yöneten parça mekatronik ünitedir: Elektrohidrolik ünitede; yağ pompası, elektrovalfler, vites değiştirici hidrolik pistonlar ve hidrolik debriyaj aktivatörleri bu kısımda bulunur. Öte yanda elektronik kontrol ünitesi de mekatronik gövdesinde tam ortada bulunur. Sensörler de yine mekatronik ünite içerisinde yer alır.

Elektronik sistemler aşırı ısınmayı sevmezler ve arızaya sebep olurlar. Mekatronik ünitede sıcaklık sensörü vardır. Kuru çift kavramada balata sürtünmesi sebebiyle aşırı dur-kalklı trafikteki sürüşlerde şanzıman aşırı ısınırsa, sistemi korumak ve soğumasını sağlamak için bir uyarı çıkacaktır.



Kalkışta Silkelemenin genel sebebi: Işıklarda veya ilk kalkışlarda balata aşınması sebebiyle meydana gelir. Balata setinin değiştirilmesi gerekir.

Vites geçişlerinde ve ilk kalkışlarda sarsıntının sebebi, 1-2 vites geçişi veya 2-1 vites geçişlerinde sarsıntı olması durumunda, kavramanın, yağın ve yağ filtresinin değiştirilmesi sorunu çözebilir.

Sarsıntılı sürüşlerde tıkırtı şeklinde gelen sesler genelse çift kavramanın ayırma çatallarının gevşekliğinden kaynaklanır.

Vites geçişlerinde dişli sesi, aşırı takırtı ve öğütme sesi gelmesi durumunda, şanzımanın değiştirilmesi gerebilir. 



Bazı durumlarda şanzımanın elektronik beyninin yanması söz konusu olabilir, bu durumda elektronik beyin, veya mekatronik ünite komple değiştirilir.

DSG Şanzıman Nasıl Kullanılır? Nelere Dikkat Etmeli?

*Araç park edileceği zaman frene basılıp durulduktan sonra, ayak frene basılıyken el freni çekilir, daha sonra vites P konumuna alınır. Böylece şanzımana yük binmez.

*Işıklarda dururken fren pedalına tam olarak basılmalı, yarım-çok az frene basmak kavramaya zarar verir. Frene tam basıldığında kavrama boşa alınır.

*Yokuş inerken az yaksın diye boşa atılmaz, boşa atılırsa araç tam tersi daha çok yakar. İnişler vites D de olmalıdır. Kontrollü hızda inilirken fren dokunuşları yapılmasıyla dsg vites küçültür ve motor freni de sağlanır.

*Gaz pedalıyla dsg şanzımanın çalışma karakteristiğine uygun sürüş yapılmalı. Sıradışı gaz pedalı dokunuşlar dsg’nin kararsız kalmasına sebep olabilir.

*Mümkünse aşırı trafik dur kalklarından, yokuşlarda sık dur kalk yapmaktan uzak durmak iyi olacaktır, şanzımanın aşırı ısınmasına, balataların çabuk aşınmasına bu sürüş şartları sebep olur.



*Örneğin yokuştasınız, durdunuz, bir şekilde araç geri akmaya başladı (hill holder açıldıktan sonra), vites D ‘de, bu durumda gaz vererek aracı durdurup ileri gitmeye çalışmayın, bu durumda şanzıman (kavramalar) aşırı ısınır ve zarar görür . Araç frenle durdurulduktan sonra kalkış yapılır.
*İleri geri hareket manevraları ve park etme durumları; frene bas, dur, ileri git; frene bas, dur, geri git.

DSG Şanzımanın Avantajları

*Düşük yakıt tüketimi. Tork konvertörlü tam otomatik şanzımanlardan çok daha düşük (%15-20) yakıt tüketimi sunar. Bazı durumlarda manuel şanzımanlardan bir daha iyi yakıt ekonomisi elde edilebilir.
*Motordan şanzımana torkun aktarılmasında hiçbir tork kaybı meydana gelmez. Şanzıman, motordan  tork çalmaz, hidrolik pompası elektriklidir.
*Çok hızlı ve sarsıntısız vites geçişleri sunar. 8 milisaniyede bir üst vitese geçiş yapabilir.

DSG Şanzıman Dezavantajları

*Kuru çift kavramalı dsg şanzımanda tork sınırı vardır (250-300Nm). Daha yüksek torklu araçlarda ıslak çift kavrama kullanılmalıdır.
*Islak çift kavramalarda verim biraz daha düşüktür, fakat kuru çift kavramalarda verim daha iyidir.
*Bakımı ve yağları pahalıdır. Sanayide iyi anlayan usta çok az sayıdadır.
*Garantisi 2 yıl gibi kısa bir süredir. 2 yılı aşan durumlarda iyi niyet garantisi kapsamına alınıp değişim olabilir fakat iyi niyet garantisi her durumda işletilmeyebilir. (ABD’de dsg için 10 yıl garanti verildiği söylenir)
*Yokuşlarda geri kaçırır bu sebeple hill hold yokuş kalkış desteğinin olması zorunludur.
*Kararsız ve kötü sürüş şartlarında ısınma-aşınma-arıza yapma olasılığı artabilir.
*Belirli periyotlarda kuru kavrama olduğundan baskı-balata setinin değiştirilmesi gerekir.
Bölüm-1  Bölüm-2   Bölüm-3

Yorumlar