Yokuş Kalkış Destek Sistemi (Hill Holder) Nasıl Çalışır ? (Video Animasyon Anlatım)

Yokuş Kalkış Destek Sistemi Nasıl Çalışır ?Hill Holder Ne Demek ?
Yokuş Kalkış Destek Sistemi (Hill Holder), aracın yokuşta kalkış yaparken geriye kaçmasını engellemek için kullanılan sistemin adıdır. Japon Honda bu sisteme "hill start assist",  volkswagen bu sisteme "auto hold" ismini verir. Hem manuel hem otomatik şanzımanlı araçlarda standart veya opsiyonel olarak sunulmaktadır. Özellikle yokuştayken oluşan trafikte veya yokuşta arkanıza çok yakın park edildiğinde aracı kaldırmak oldukça kolaylaşmıştır. Aynı zamanda yokuş aşağı pozisyondayken, aracı geri geri kaldırırken de sistem çalışır.
Ayrıca yokuşta araç dururken, sürücünün frene yeteri kadar basmadığı ve yeterince frenleme kuvvetinin oluşmadığı, aracın geriye kaçma pozisyonuna girdiği durumlarda, frenleme kuvvetini arttırarak, aracın geriye kaçmasını engeller. (Her modelde olmayabilir). Yokuşun eğimini ölçen ve debriyajın konumu ölçen sensörlerin yardımıyla, araç kalkış esnasında, yani sürücünün ayağını frenden çekip gaza basarken geçen zamanda, yaklaşık 1,5 - 2 saniye kendiliğinden frenleme yapılmasıyla çalışır. 



Bu fren desteğiyle yokuşlarda arabayı geriye kaçırmadan (çarpma gibi riskleri yok ederek) kolayca kaldırmak mümkün olmaktadır.
Hill holder sistemi aşağıdaki sensörlerden bilgi alır:
Debriyaj pedalı konum sensörü
Fren pedalı konum sensörü
Eğim Sensörü
Araç hız sensörü
Motor çalışma bilgisi (Krank sensörü)
Vites Konumu... 

Sistemin çalışması için gerekli şartlar:
* Hill holder sisteminin devreye girmesi için, yokuş eğiminin %2 - %5'den (modellere göre değişiyor) büyük olması gerekmektedir.
* Araç duruyor olmalıdır.
* Sürücü kapısı kapalı olmalı.
* Motor çalışıyor olmalı
(Bu verilerin hepsi, sensörlerden ECU'ye gönderilir.)
Ayrıca hill holder sayesinde otomobilin debriyaj ömrü de uzamış olur. Yokuşta kalkış esnasında oluşan balata aşınması azalır.
Yokuş kalkış destek sistemini (auto hold) devreden çıkarmak için, fren pedalına basılıyken, auto hold tuşuna basmak gerekiyor. (modellere göre değişiklik gösterebilir, araç kataloğunu inceleyiniz)


Yokuş kalkış sistemi video anlatımı (auto hold-hill holder video):
Hold Brake Fonskiyonu
Ayrıca yokuş kalkış destek sisteminden farklı olarak, bazı modellerde "brake hold-frende tutma" sistemi bulunmaktadır, yokuşta ya da düz yolda farketmeksizin, fren pedalına basıldığında ve "hold" tuşuna basıldığında, ayak fren pedalından çekilse bile, fren hidrolik basıncı tekerleklere etki etmeye devam eder. Böylece uzun süre ayağınız fren pedalına basılı halde beklemek zorunda kalmazsınız veya fren pedalına basarken istemsiz olarak aracı geri-ileri kaçırmazsınız.  Hold fonksiyonu ESP-ABS sistemiyle entegre çalışmaktadır. Manuel şanzımanlı araçlarda da kullanılan hold brake sistemi, ayak debriyajdan çekilirken ve gaz pedalına basılırken, devreden çıkıyor, otomatik şazımanlı araçlardaysa gaz pedalına basmanız yeterli. 
Otomatik şanzımanlı Mercedes araçlardaysa, brake hold sistemi, frene basıp araç durdudurulduğunda, bir miktar daha frene basarak devreye giriyor. Brake hold çalıştığında, gösterge panelinde "hold" yazısı çıkmaktadır. Gaz pedalına basınca sistem otomatik devreden çıkıyor.

Yorumlar