EBD Nedir Nasıl Çalışır ? (Elektronik Fren Gücü Dağılımı EBD Video-Animasyonlu Anlatım)

EBD Nedir Ne İşe Yarar? (EBD Fren Sistemi)
EBD'nin açılımı: Electronic Brake force Distribution: "Elektronik fren gücü dağılımı"dır.  ABS sistemiyle entegre bir sistemdir. EBD fren sistemi, fren pedalına basıldığında, ABS fren sistemiyle birlikte çalışarak, ön ve arka tekerleklere giden frenleme kuvvetini dengeli bir şekilde dağıtır. Otomobillerde fren pedalına bastığımızda, frenleme kuvvetinin büyük çoğunluğu (%70) ön tekerleklere, daha frenleme kuvveti (%30) ise arka tekerleklere uygulanır. Ön ve arka tekerleklerde frenleme kuvveti dağılımı arasındaki farkın sebebi, frene basıldığında, aracın ağırlığının öne doğru yüklenmesi, arka tekerleklerdeki yükün azalmasıdır. Ayrıca otomobillerde motor ve şanzıman önde olduğundan, aracın ön kısmı arka kısmından daha ağırdır. 
Ön tekerlekte yük baskısı arttığı için, tutunma da artacaktır, bu nedenle daha fazla frenleme kuvvetine ihtiyaç duyacaktır. 
Arka tekerleklerde ise, yük öne doğru olduğu için, tekerler üzerindeki baskı azalacak, tutunma azalacak, kayma limit değeri düşecektir. Bu nedenle daha az frenleme kuvvetine ihtiyaç duyacaktır.
Bu yük farkı oluşuyorken, eğer ön ve arka tekerleklere eşit frenleme kuvveti göndirilirse, hafif olan arka kısım sebebiyle, arka lastikler hemen kaymaya başlayacaktır, bu durumda araç kontrolden çıkacaktır, eğer ABS var, EBD yok ise, bu durumda da arka tekerleklerde ABS çok erken devreye girecek ve frenleme kuvvetinin azaltılmasıyla, fren mesafesi uzayacaktır.



EBD olmayan sistemlerde de, frenleme kuvveti %70 ön tekerlere, % 30 arka tekerlere verilir.

 
Fakat araç yüklendiğinde, yolcu sayısı arttığında işler değişecektir. Aracın üzerindeki ağırlıklar her zaman sabit değildir, yolcu bindiğinde, bagaja malzeme konduğunda, aradcın ağırlık dağılımı değişecektir. Arka tekerleklerdeki yük artacaktır. Bu nedenle frenleme kuvvetinin dağılımının değişmesi, arka tekerlere daha fazla frenleme kuvvetinin gönderilmesi gerekecektir. İşte EBD'nin görevi bu ayarlamayı yapmaktır.
Ön-arka, sağ-sol tekerlekler arasında yük farkına göre, yolcu sayısına göre, aracın frenleme ile yavaşlamasına göre, virajları dönüşüne göre, aktif olarak her bir tekerleğe uygun frenleme kuvvetini (hidrolik fren yağı basıncını) göndererek, frenleme mesafesini kısaltır.

EBD Arızası Nasıl Giderilir ?

EBD arızasında gösterge panelinde abs ve fren arıza lambaları yanar. Frenleme kuvvtinde bozulma, frene pedalında titreme ve ses yapma gibi belirtiler, EBD - ABS sisteminde (Modülde) arıza olduğunun belirtileridir. En kısa sürede teknik serviste diyagnostik cihazına bağlatıp arıza kontrolü yapılmalıdır.
EBD elektronik fren dağılımı video-animasyon anlatımı:

Yorumlar